ROMSKOJ ZAJEDNICI NEOPHODNE PROMENE: Unaprediti položaj žena

Romkinje treba da raskinu sa tradicijom zbog koje i sada pate i koja ih i u 21. veku prilično ponižava. Sa tribine u Jaša Tomiću, to je sunarodnicama poručila Tamara Božović, predsednica Svetske organizacije za zaštitu Romkinja i autor zbirke pesama na romskom jeziku („LJubav jedne Romkinje”) koja je bila predstavljena na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.
– Ne želim da se bilo šta pogrešno shvati, ali Romkinje su i sada obespravljene u svakom smislu, osim u potrebi da daju više potomaka. Mislim da je došlo vreme i za velike promene u romskoj zajednici. Unapređenje ljudskih prava ali i obrazovno, kulturno i finansijsko opismenjavanje Roma u svim državama u kojima žive, a posebno u jugoistočnom Balkanu, treba da su nam svima glavni cilj – rekla je Tamara Božović.
Onima koji su u holu jašatomićke Osnovne škole „Stevan Aleksić“ došli da je čuju, Tamara Božović je objasnila da je tema tribine „Duhovna, pravična i finansijska pismenost” proistekla i iz njenog ličnog iskustva.
– Iako postoji Svetska organizacija Roma došla sam na ideju da se oformi Svetska organizacija žena Romkinja. Mislim da distribucijom ličnog iskustva mogu uticati na promenu pravila ponašanja do sada usvojenih i prihvaćenih šablona života romskih zajednica. Odlučila sam da zalaganje za veća prava Romkinja krene baš odavde iz Jaša Tomića, mesta u kome sam provela deo detinjstva i u koje sam se pre tri godine definitivno vratila. Znam da ovaj put neće biti lak ali se nadam da ću u svemu tome uspeti uz veliki trud i uz pomoć svojih saradnika i prijatelja koji su večeras sa mnom, Zlatomirom Jovanovićem, Lidijom Malovčić, Radomirom Tišmom – rekla je Tamara Božović i zahvalila se direktoru OŠ „Stevan Aleksić“, LJupčetu Trpčevskom, muzičarima lokalnog tamburaškog orkestra i članovima KUD-a „Jandrija Tomić Ćić” iz Krajišnika, jer su svojom pesmom i igrom upotpunili program tribine.
J. Savić

Foto Slavko Ubavić

Foto Duško Radivoj