„RUBIKON” KUPIO „BEGEJ” – Brodogradilište otišlo za 96 miliona dinara

Firma Rubikon šiping kompani” (Rubikon Shipping Company) iz Beograda jutros je saopštila da je novi vlasnik imovine „Brodogradilišta Begej“ doo u stečaju. Kako Beograđani poručuju, tako je odlučio Odbor poverilaca, prihvativši ponudu „Rubikona” da imovinu „Begeja” u postupku bankrota plati 96 miliona dinara, odnosno 75 miliona dinara više u odnosu na prvobitnu ponudu od 14. septembra.

Rubikon šiping kompani”, kako se ističe u saopštenju, neće postati vlasnik zemljišta na kojem se nalaze objekti već samo njegov korisnik! Zalihe stečajnog dužnika su u ranijem periodu rasprodate, a oprema se nalazi pod sudskim sporom i nije moguće njeno korišćenje. Otuda će Beograđani, kao novi vlasnik, u najstarije zrenjaninsko brodogradilište najpre investirati sredstva kako bi se omogućilo korišćenje kapaciteta u skladu sa namenom.

– Ukazujemo da su već preduzete brojne mere kako bi se obezbedila električna energija, a radni prostor učinio funkcionalnim. Planirano je da, najpre, ovde bude zaposleno 75 radnika, a u narednoj fazi još 75 (u roku od godinu dana) – ističe se u saopštenju i dodaje: – Primarni motiv kupovine „Brodogradilišta Begej“ proizlazi iz prirode naše poslovne delatnosti. Reč je o rečnom transportu hemikalija i naftnih derivata. „Rubikon” radi za velike naftne kompanije, rafinerije i trgovace (u 2015. je transportovao 679.000 tona pomenute robe), a upravlja flotom od 14 plovila ukupnog kapaciteta 25.990 tona.

Prema sajtu Agencije za privredne registre, od 18. avgusta ove godine umesto Branka Kapora (38) kao novi stopostotni vlasnik „Rubikon šipinga” istoimena firma iz Slovačke.

Donosmo nekoliko arhivskih slika koje svedoče o decenijama rada zrenjaninskog Brodogradilišta.

brodogradiliste-2 brodogradiliste-3 brodogradiliste-4 brodogradiliste-5 brodogradiliste-6 brodogradiliste-7 brodogradiliste-8