RUSKI VOZ NA BANATSKIM PRUGAMA!

Ukoliko se za mesec i po dana potpišu ugovori između jedinica lokalne samouprave i „Železnica Srbije“, jedan savremeni ruski putnički voz saobraćaće i na prugama u Banatu, od Beograda, preko Pančeva, Zrenjanina i Kikinde prema Subpotici. Planiran je i gradski voz koji bi stajao na sedam stanica, a povezivao bi okolna sela i više odredišta u gradu.

Ovo je saopšteno na današnjoj sednici Saveta Srednjobanatskog okruga kojoj su prisustvovali predstavnici „Železnica Srbije“ i najodgovorniji ljudi opština našeg Okruga.

Za operacionalizaciju ovog zaključka potrebno je izvršiti rebalanse gradskog, odnosno opštinskih budžeta, u odeljku koji reguliše subvencionisanje saobraćaja.

Iako je zbog lošeg stanja pruga železnički saobraćaj veoma spor, interesovanje bi moglo biti veliko, pošto je cena mesečne đačke karte od Novog Bečeja do Zrenjanina 1.536, a autobuske – 8.800 dinara.

Kao dodatni argument za ovu ideju predstavnici Železnice su naveli odlično iskustvo Vršca. Karte su jeftine, a vozovi do Beograda idu brzinom od 100 kilometara na čas! Tamo je veliki broj studenata otkazao je smeštaj u Beogradu jer veoma brzo se vrate iz prestonice.

M. S-n.