Šalter-sistem

Piše: Ljiljana Bailović

Ne znam da li ste svesni činjenice da, danas, skoro celokupna čovekova kultura počiva na očima – na očnom vidu. Čak i najpopularnija muzika je bar napola vizuelni doživljaj, muzički spektakl. I sve osim govora je naslonjeno na vid, uključujući i učenje (čitanjem) i pamćenje događaja (pisanjem, zapisivanjem).
Nije tako bilo oduvek, čovečanstvo je milenijumima opstajalo možda ponajviše na čulu sluha (čuti opasan zvuk, u mraku, da bi se na vreme spaslo, čuti da bi se naučilo i zapamtilo, u primarnoj usmenosti, i prenelo budućim naraštajima sve što zajednica zna). Prenos težišta sa čuti na videti desio se sa masovnom pismenošću… I sad, šta je – tu je. Kad ne vidiš dobro, isključen si.
Meni se taj strah (od isključenosti) desio u martu, iznenada. Brzo je i prošao, ali – šta je kvrcnulo, još niko ne zna. Samo sam se tog martovskog jutra probudila sa dvostrukom slikom sveta (sve što gledam, vidim duplo)… Pregled kod oftalmologa nisam ni pokušala da zakažem, znala sam da se to dugačko čeka, nego sam platila i odmah stigla na red. Tu su mi našli nekoliko falinki, ali ništa dramatično, ne bi se reklo da je to pravi problem. Dakle, ajmo dalje.
Zakazivanje specijalističkog pregleda kod neurologa, već je malo potrajalo, ali je, na kraju, ipak bilo uspešno. Sistem radi!
I dok sam stigla do te mlade lekarke-neourologa, moja dupla slika se normalizovala sama od sebe, problem je očito bio privremen. To mi je, naravno, donelo olakšanje, ali moramo videti šta je bio uzrok, kaže lekarka. Zakazala mi je skener (prvi slobodan termin u septembru), a uput za magnetnu rezonancu napisaće mi moj izabrani lekar.
I on mi dade uput, a da ga overim, moram u Socijalno. Tamo su mi papire primili, ali su me, za nekoliko dana, opet vratili izabranom lekaru (MRA i MRL mora, kažu, razdvojeno, na dva obrasca, jer je uput za Klinički centar Vojvodine, a da je za Institut onkologije, onda bi moglo i na jednom, tako su mi objasnili).
U drugom cugu bilo je uspešnije, ali sam čekala pred vratima lekarske komisije – da bi bilo brže, da ne moram da čekam nekoliko dana da overa stigne do mene. E, sad, sve to odnesem u Novi Sad, na šalter Kliničkog centra, pa će mi tamo dati termin za magnetnu rezonancu. Što će verovatno biti u idućoj godini…
Prebrojala sam: deset raznih šaltera (ne računajući lekarske preglede) do sada, a još nisam ni na pola svatova. Do dijagnoze će potrajati…