DRUGI O NAMA: CENTAR ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO (CINS), GRESI PRIVATIZACIJE

Umesto presude – suđenje se nastavlja

Iako je najavljeno izricanje presude za Jovicu Stefanovića Ninija i još troje optuženih za zloupotrebe u zrenjaninskoj fabrici lekova „Jugoremedija”, sudija Višeg suda u Beogradu je odlučio da ponovo otvori glavni pretres i nastavi suđenje. Optuženi su prisustvovali ročištu, piše Anđela Milivojević za CINS-a (Centar za istraživačko novinarstvo), izveštavajući o sudskom postupku u vezi sa privatizacijom ove fabrike 2002. godine.
Kao što je poznato, „Jugoremedija” je na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji, a optuženi u ovom postupku su bivši generalni direktor „Jugoremedije” Jovica Stefanović Nini i bivši direktor te fabrike Zlatko Marković, ali i direktorka preduzeća „Nini” Olga Antić i Dobrica Živković, koji se svi sumnjiče da su zloupotrebom položaja oštetili „Jugoremediju” za više od sedam miliona evra. Tužilaštvo za organizovani kriminal je tražilo od Suda da Stefanoviću izrekne kaznu ne manju od šest godina zatvora, Markoviću četiri, Antićevoj tri, a Živkoviću bar dve godine. Tekst CINS-a prenosimo u celosti.

PONOVO GLAVNI PRETRES
Na zakazanom izricanju presude u slučaju „Jugoremedije”, sud je doneo odluku da ponovo otvori glavni pretres radi izvođenja određenih dokaza koji nisu izneti u toku suđenja. Kako je naveo predsedavajući sudskog veća Dragan Mirković, imovinska korist za dva pravna lica – „Jaka 80” iz Makedonije i „MD Nini” – nije proveravana. On je predložio da se pozovu stečajni upravnici dve firme, u kojima je Jovica Stefanović vlasnik, da se izjasne o okolnostima o imovinskoj koristi.
Na probleme u fabrici lekova prvi je ukazao Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju 2004. godine, navodeći da postupanja učesnika u privatizaciji „Jugoremedije” i na strani države i na strani kupca ukazuju na moguću korupciju.
Jovica Stefanović otkupio je 41,93% državnih akcija poznate farmaceutske firme putem javne aukcije, a preko firme „Jaka 80” iz Makedonije u kojoj je bio suvlasnik. Prema nalazima Saveta, novi vlasnik je u vreme kupovine bio na Interpolovoj poternici, između ostalog i zbog šverca lekova. Savet je sumnjao i da je „Jugoremedija” kupljena novcem sa Kipra koji je tokom devedesetih iznošen iz zemlje.
Prema kupoprodajnom ugovoru, Stefanović je trebalo da u „Jugoremediju” investira 360 miliona dinara u roku od 30 meseci i da obezbedi bankarsku garanciju kao dokaz da će ispuniti investiciju. Međutim, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac je potpisao ugovor o prodaji akcija i ugovor o investiranju iako Stefanović nije dostavio garanciju.

NEMA ZAINTERESOVANIH KUPACA
Nakon preuzimanja „Jugoremedije”, firma „Jaka 80” počinje da zadužuje fabriku i sklapa nepovoljne poslove. Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza radnici i akcionari „Jugoremedije” krajem 2003. stupaju u štrajk, da bi Ministarstvo privrede u maju 2004. naredilo Akcijskom fondu da raskine ugovor. Radnici su konačno u martu 2007. smenili Stefanovićevu upravu, a kada su preuzeli fabriku, zatekli su prazne magacine, struja i telefoni su bili isključeni, a račun blokiran zbog duga od 210 miliona dinara. U novembru 2012. policija je uhapsila Stefanovića u okviru akcije rasvetljavanja 24 sporne privatizacije.
Stečaj nad „Jugoremedijom” je pokrenut zbog dugova pred kraj 2012. Stečajni upravnik Radomir Savić dao je fabriku u zakup firmi „Union Medik” iz Novog Sada, u vlasništvu Milana Selakovića, funkcionera SPS-a, za 50.000 evra mesečno.
Bankrot „Jugoremedije” proglašen je u novembru 2016, a Savić je, prema pisanju medija, raskinuo ugovor sa „Union Medik”. Međutim, ta firma nije vratila deo dokumentacije, uključujući licencu za stavljanje lekova u promet, bez koje, kako tvrde poverioci, fabrika vredi gotovo duplo manje.
Stečajni upravnik je tužio „Union Medik”, ali je uprkos tome Privredni sud u Zrenjaninu raspisao oglas za prodaju „Jugoremedije” za oktobar 2017. Usledili su protesti poverilaca koji su tvrdili da „Union Medik” ima ekonomski interes da kupi fabriku jedino bez ovih dozvola, po manjoj ceni. Njihove žalbe su uvažene i prodaja je prekinuta u oktobru 2017.
Usledili su pokušaji prodaje fabrike tokom 2018. i početkom 2019, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Novi tender za prodaju „Jugoremedije” zakazan je za 24. jun ove godine.

L. Z.