SAŠA SANTOVAC O PODSTICAJIMA MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA

Nije sve u grandioznim halama

Gradsko veće Zrenjanina je krajem juna, realizujući opredeljenje razvojne politike o podršci programima lokalnog ekonomskog razvoja, uputilo javni poziv zainteresovanim privrednicima da konkurišu za bespovratna sredstva koja se dodeljuju iz budžeta.
Novac je namenjen pokriću dela troškova nastalih zakupom zatvorenog proizvodnog prostora. Namera je da se povećaju konkurentske sposobnosti, podstakne privredni razvoj i, konačno, kreiranje novih radnih mesta. O tome govori Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.
Radi se o pomoći oko troškova zakupa za privrednike koji se opredele za već postojeći poslovni prostor?
– Da, radi se o podršci onoga što se obično naziva „braunfild investicija”. Takvog prostora u Zrenjaninu ima dosta.
Ko može da učestvuje u postupku dodele tih bespovratnih sredstava?
– Moraju biti proizvodne firme, sa investicionim ulaganjem od najmanje 450 hiljada evra. Broj zaposlenih u firmama kojima će biti dodeljena ova pomoć, koju eksperti opisuju kao državnu pomoć male vrednosti („de minimis”) ne može biti smanjivan u periodu od najmanje tri godine. Jasno je navedeno koje delatnosti ne dolaze u obzir: to su privredni subjekti koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, građevinskim radovima, saobraćajem i transportom, trgovinom, proizvodnjom i prometom oružja i vojne opreme, organizovanjem igara na sreću, uslužnim i sličnim delatnostima, uključujući i konsultantske – konkurs nije za njih.
Kako je dimenzionisan maksimalni iznos bespovratnih sredstava?
– Jedan privredni subjekat može dobiti najviše pola evra po kvadratnom metru proizvodnog prostora. Investitor je dužan da obezbedi najmanje 75 procenata opravdanih troškova. Planirani iznos sredstava za realizaciju ove mere iznosi najviše 10 milona dinara, u toku tri uzastopne fiskalne godine, s tim što ukupna visina dodeljene de minimis državne pomoći jednom privrednom subjektu u toku tri uzastopne fiskalne godine ne može biti veća od 23 miliona dinara.
Javni poziv koji je raspisala Gradska uprava, sadrži niz uslova…
– Cilj je da novac dođe u ruke ozbiljnih privrednika – proizvođača, a ne onima kojima je moto „Uzmi novac i beži”. Realno, moguće je da po ovom Javnom pozivu pomoć dobiju dve do tri firme. Za odlučivanje je relevantan Program lokalnog ekonomskog razvoja za period od 2018. do 2020. godine, dostupan na zvaničnom sajtu Grada Zrenjanina, „Službeni list Grada Zrenjanina” broj 14/18. Odeljenje za finansije Gradske uprave utvrđuje ispravnost formalnih uslova za dodelu sredstava. Odluku o dodeli bespovratnih sredstava donosi Gradsko veće, na predlog Komisije za dodelu sredstava.

M. Stojin