SASTANAK PODRUŽNICE LEKARA: Šta su urtikarija i angioedem?

Urtikarija i angioedem, odnosno „koprivnjača“ i otok, su alegrijske reakcije, koje uzorokuje više stvari.

Prema procenama lekara, svaki peti stanovnik na zemaljskoj kugli kad-tad oseti „koprivnjaču“, koja ume da traje tek nekoliko dana, ali može biti i dugotrajna, uznemirujuća, i da remeti kvalitet života. Kako nam je objasnila docent dr Aleksandra Petrović, gost predavač na sastanku Podružnice lekara Zrenjanin, sa Klinike za kožno-venerične bolesti Kliničkog centra Vojvodine, takva urtikarija se i teže dijagnostikuje i leči.

– Razlozi mogu biti različiti, nije bitno da li je pacijent žena ili muškarac, dete ili odrasla osoba. Uzroci alergijske reakcije kože mogu biti takođe razni, od hrane, preko insekata, lekova ili infekcija. Lečenje nije teško, bez obzira na uzrok. Najpre se uklanja uzrok, a zatim se leči antihistamicima – objasnila je dr Petrović, koja inače predaje i na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

DR PETROVICOna je objasnila da je angioedem jače izražena urtikarija, koja zahvata dublje slojeve kože, zbog čega duže traje. Angioedem može da zahvati i grkljan, te može da izazove otežano disanje, teskobe u grudima.

U sredu 25. maja u Hotelu Vojvodina održan je stručni sastanak ovdašnje lekarske podružnice, a tema stručnog dela predavanja je „Urtikarija i angioedem: smernice u klasifikaciji, dijagnozi i lečenju“, a moderator sastanka bila je dr Dragana Dujin Bajat iz zrenjaninske Opšte bolnice „Đorđe Joanović“.

Na početku programa predstavili su se srednjoškolci iz Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ Aleksandar Stojiljković i i Stevan Srdić. Aleksandar je recitovao pesmu „Ako“ Radjardja Kiplinga koju je preveo Ivo Andrić, a Stevan ga je pratio na gitari.
S.K.