SASTANAK U GRADSKOJ UPRAVI: UNAPREĐIVANjE SISTEMA ZA REAGOVANjE U VANREDNIM SITUACIJAMA

GIS kao odličan adut za evropske fondove
Zahvaljujući Geografskom informacionom sistemu (GIS), koji kod nas funkcioniše od 2010. godine, Grad Zrenjanin je spreman da reaguje na svaku vanrednu situaciju i elementarnu nepogodu – rekao je Dušan Šijan, načelnik Službe za informaciono-komunikacione tehnologije u Gradsko upravi, u sredu na radnom sastanku, na kojem su predstavnici opština srednjeg Banata, Grada Zrenjanina, Centra za društveno-ekonomski razvoj „Banat” i Rusko-srpskog humanitarnog centra upoznati sa postojećim softverom za vanredne situacije za lokalne samouprave srednjeg Banata, uz prekograničnu saradnju sa županijom Timiš iz Rumunije.
– Danas smo – dodao je Šijan – postigli dogovor sa predstavnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i ljudima iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu da određen broj ljudi iz lokalnih samouprava bude dodatno osposobljen u ovom Centru. Posebno me raduje što su se predstavnici Centra Dmitrij Lisenko i Pavel Terehov veoma povoljno izrazili o GIS-u koji imamo. Unapređivanje GIS-a trebalo bi da nam bude argument kod apliciranja za evropske fondove za dobijanje specijalizovane opreme potrebne u vanrednim situacijama.
O iskustvima Zrenjanina povoljno se izrazio i Boban Stevanović, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je „krovni koordinator” ovih aktivnosti.
M. S-n.