POSLOVNI PODUHVAT ZAHVALjUJUĆI PODSTICAJU MAĐARSKE FONDACIJE „PROSPERITATI”

Sestre Berkesel prave unikatne tašne

  • Tri industrijske mašine nedavno su stigle u radionicu u porodičnoj kući Ildiko i Gabriele

 

Sestre Ildiko i Gabriela Berkesel osnovale su firmu „Izrada torbi Berkesel”. Ove mlade Zrenjaninke su tako zaokružile ideju izrade unikatnih tašni – od hobija do sopstvenog preduzeća. Dobile su, krajem prošle godine, novčanu podršku fondacije „Prosperitati” iz Mađarske, koja podstiče osnivanje malih i srednjih preduzeća.
– Prošle godine u maju, konkurisale smo za mala i srednja preduzeća na „start ap” projektu – kaže Ildiko. – Ušle smo u uži izbor kandidata i završile obuku za preduzetnike, što je bio i jedan od uslova za dobijanje donacije. Naš biznis plan je bio uspešan i sa bodovima smo bile na šestom mestu, a sredstva je dobilo oko 80 preduzetnika. Mi smo konkretno konkurisale sa zahtevom za tri industrijske mašine, koje su nedavno stigle u radionicu.
Sve tri mašine su različite – jedna je ravna šivaća mašina, druga je cilindrična, takozvana „tašnarska” mašina, a treća je stubna mašina, koja se uglavnom koristi za izradu obuće. Mašine su nove i ove mlade preduzetnice već uveliko rade na njima.
– Na proleće planiramo da idemo na obuku za obućare. Jedva čekamo da pravimo naše modele „Berkesel obuće” – kaže Gabriela. – Firmu smo registrovale prošle godine, a radionica nam se nalazi u porodičnoj kući, gde je takođe u pripremi i mali salon gde će biti izloženi naši artikli.
M. B.