SAVET ORL SPECIJALISTE : Rešenje za dobar sluh

Oštećenje sluha možemo imati a da nismo ni svesni toga a posledice pored svakodnevnog umora, nervoze i napora prilikom razgovora često uključuju i smanjenje društvenih aktivnosti što neretko vodi u izolaciju i ubrzava demenciju.

O temi, koja se odnosi na oštećenje sluha i koja je poslednjih godina sve prisutnija u medijima, razgovarali smo sa ORL specijalistom doktorkom Marijom Komadinom Vuković iz ORL Centra.

Koji su prvi simptomi oštećenja sluha?

– Gubitak sluha drastično umanjuje sposobnost razumevanja govora. Osoba može „čuti“ ono što joj govorite, ali ne može vas i razumeti ili pak neretko može pomešati neke zvuke sa drugima.

Šta može biti uzrok za slabiji sluh?

– Gubitak sluha se može postepeno prikrasti. Neretko može nastati iznenada, iz „punog zdravlja“ ili u sklopu drugih akutnih ili hroničnih bolesti ili stanja. Uzroci oštećenja sluha se ne mogu uvek precizno utvrditi. Mogući razlozi mogu biti: infekcije srednjeg uva ili ušnog kanala, različita oboljenja ili anomalije uva, ušna mast, traume, ototoksični lekovi, endokrini i neurološki poremećaji i drugo.

Da li zujanje u ušima ukazuje na oštećenje sluha?

– Zujanje (Tinnitus) je abnormalan šum u uvu, ušima ili glavi. Javlja se u gotovo 15 odsto populacije, a kod starijih iznad 65 godina dostiže i 30 %. Nije uvek pokazatelj oštećenja sluha, jer se javlja i kod osoba sa urednim sluhom ili osoba sa abnormalnom preosetljivošću na spoljašnje zvuke. Kada je tinitus udružen sa oštećenjem sluha obično je to čist, piskav, visokofrekventan ton i zaista je rezultat oštećenja spoljnih cilijarnih ćelija.

Koje je rešenje za dobar sluh?

– Uglavnom je uvreženo ponašanje da se sačeka koji dan da problem sam prođe, ili da se uvo „samo otpuši“, zujanje prestane i slično. U kući dobrog sluha Audiovoks”, pomoći će vam da bolje čujete i razumete. Ponudiće vam brojna rešenja prema individualnim potrebama a benefiti su brojni.

Da li postoje rizici ako ne preduzmemo ništa?

– Nagluvost neminovno vodi ljude ka samoizolaciji, ređim socijalnim kontaktima, zatvaranju u sebe, ponekad afektivnom ponašanju, kao i slabljenju kognitivnih funkcija. Dakle, formira se „svet za sebe“, a bez kontakta sa „svetom oko sebe“. Zato ljudima sa oštećenim sluhom treba omogućiti da opet čuju davno zaboravljenje zvuke, jasan govor i pružiti priliku da vode aktivan život što sve mogu omogućiti slušni aparati.

Ako sumnjate da ne čujete dobro, najbolje je da odmah zakažete besplatnu proveru sluha u Audiovoksu” i dobijete detaljne informacije o stanju svog sluha i mogućim rešenjima. Iskoristite akciju u 19 Audiovox predstavništva širom Srbije. Svoj termin možete zakazati na broj telefona 023/511-708, predstavništvo se nalazi na adresi Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 28 (TC „Pink“) a radno vreme je radnim danima od 9 do 16 časova.

L.Z.