SAVINDAN U ŠKOLAMA OBELEŽEN PREMA AKTUELNOJ SITUACIJI – IZOSTALA VEĆA OKUPLjANjA I ĐAČKE PRIREDBE

S pijetetom i ljubavlju prema prosvetitelju

Ove godine nije održana tradicionalna svečana akademija u Kulturnom centru niti humanitarni bal u organizaciji „Svetosavlja”. Himna u čast Svetom Savi, prvom srpskom književniku, zakonodavcu, prosvetitelju i arhiepiskopu ipak se začula u hramovima i školama, ali sa dosta manje vernika i đaka. Zbog pandemije, u obrazovnim ustanovama se mnogi događaji prilagođavaju epidemijskim merama. Tako je bilo i ovog Savindana.
Zaštitnik profesora i đaka proslavljen je s pijetetom. Međutim, škole su se pridržavale uputstava Ministarstva prosvete da dešavanje protekne bez okupljanja i đačkih priredbi.
Zato je u većini njih, putem školkih sajtova, učenicima i prosvetnim radnicima upućena čestitka za praznik, uz podsećanje na značaj, život i delo svetitelja i prosvetitelja.

„ONLAJN” PROGRAMI
Učenici 7-1 odeljenja Osnovne škole „Vuk Kradžić”, pripremili su nešto drugačiji program. Sa razrednom, Sanjom Popov, izveli su „onlajn” recitaovanje pesama Jovana Jovanovića Zmaja posvećene srpskom svetitelju. Nastavnica Sanja Popov napravila je prezentaciju o njegovom životu i radu. Emitovan je i prilog povodom diplome „Laureat prvog stepena” dodeljene „Vukovim biserima” na Međunarodnom festivalu umetničkog stvaralaštva dece i omladine.
Dan Svetog Save je i u OŠ „Đura Jakšić” obeležen uz video koji je pripremila Sonja Vujaković, učiteljica 3-2 i koordinatorka tima za kulturni program, u saradnji sa nastavnicima. Praznik nije izostao ni u ogranku škole u Jankovom Mostu.
Deca su uoči slave pevala himnu Svetom Savi, crtala njegov portret i proširila znanja o njegovom životu i značaju za srpski narod i nacionalnu kulturu.
Kum slave u OŠ „Petar Petrović Njegoš” bio je gradonačelnik Simo Salaupura. On je Mariji Mijoković, direktorki, čestitao ovaj važan dan i zamolio je da iskrene želje prenese đacima i nastavnicima koji nisu bili prisutni. Kumstvo za sledeću godinu preuzeo je dr Igor Kitaresku, v.d. direktora Opšte bolnice „Đorđe Joanović”.
Miroslava Malbaški & Milena Bečejac

Opširnije u štampanom izdanju