SEĆANJE NA DEPORTACIJU JEVREJA U ZRENJANINU: Da se ne zaboravi i ne ponovi

Jevrejska opština Zrenjanin i Grad Zrenjanin organizovali su i ove godine obeležavanje deportacije Jevreja iz našeg grada 18. avgusta 1941. godine.

Spuštanjem venaca sa Pešačkog mosta u Begej odata je pošta nevinim žrtvama Holokausta.

Prisutnima su se obratili Marija Cabafi, u ime Jevrejske opštine Zrenjanin, Aleksandar Gaon, zamenik predsednika Jevrejskih opština Srbije i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Održan je i prigodan umetnički program u čijem su muzičkom delu učestvovali Vuk Zekić, solista Hora „Braća Baruh“ u Beogradu, i Đorđe Gavrilović. Glumac Prvoslav Zakić je pročitao pozdrav Danijele Danon, generalne sekretarke Saveza Jevrejskih opština Srbije – šest lekcija u spomen žrtvama i nauk da se Holokaust i genocid ne zaborave i više nikada ne ponove. Brana Popović je govorio Kadiš.

Vence su spustili predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Zrenjanin, Grada Zrenjanina, jevrejskih opština Beograda, Subotice, Kikinde…

U ime Grada Zrenjanina vence u reku su spustili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i zamenica predsednika Skupštine Grada Ljuba Travica.

Naši sugrađani Jevreji, koji su bili časni i ugledni stanovnici tadašnjeg Petrovgrada, bili su žrtve bezumne ideologije – izjavila je Ljubica Travica. -Sećanje na nevino stradale trebalo bi negovati kako se te monstruozne ideologije više nikada ne bi ponovile.

U Zrenjaninu je pre Drugog svetskog rata živelo više od 1.200 Jevreja. Holokaust je preživelo jedva stotinu a jevrejska zajednica u našem gradu danas broji oko 80 osoba.

Tekst i foto Branka Jajić

jevreji 1a

Jevreji 2

Jevreji 3

Jevreji 4

Jevreji 5

Jevreji 6

jevreji 7

jevreji 8