SEĆANJE NA ZNAMENITOG GRADITELJA VELIKOG BEČKEREKA: Izložba posvećena Janošu Panjiju

Palata koja se i danas nalazi na uglu ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića i Svetozara Markovića nosi njegovo ime, a nije jedina zgrada koju je ostavio Velikom Bečkereku, odnosno Zrenjaninu. Janoš Panji bio je zidarski majstor, preduzimač i vlasnik ciglane, a veliki deo njegovog rada, kao i zanačaj za razvoj arhitekture grada je do nedavno bio zaboravljen. Izložbu u Palati Panji u kojoj je radio i živeo, priredio je istoričar umetnosti i konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu Bojan Kojičić.

– Izložba ima za cilj da skrene pažnju, kako stručne tako i šire javnosti, na značaj imena i dela Janoša Panjija za istoriju arhitekture Vojvodine, naročito vojvođanske secesije. Njegove građevine do sada nisu prepoznate kao vredna arhitektonska dela lokalnog autora, nego više kao kuće znamenitih ljudi, poput kuće Todora Manojlovića. Palata Panji je spomenik kulture od velikog značaja samo zato što se nalazi u okviru Prostorno kulturno-istorijske celine starog gradskog jezgra Zrenjanina. Stoga ovim zgradama valja dodati još jednu dimenziju važnosti, a to je autorstvo – istakao je autor izložbe Bojan Kojičić i dodao da se ove godine navršava 140 godina od rođenja i 80 godina od Janoša Panjija.

Osim toga, ovom izložbom i propratnim katalogom ističe se i doprinos koji je Panji imao u razvoju arhitekture grada, a koji uopšte nije zanemarljiv. Stoga su na izložbi predstavljeni njegovi najznačajniji projekti.

M.Ml.

Foto: Jovan D. Njegović

Opširnije u štampanom izdanju