SEDME „INKLUZIVNE IGRE BEZ GRANICA“: Učestvovalo oko 2.000 dece

Pred prepunim tribinama Kristalne dvorane, na kojima se energično navijalo i mahalo zastavicama, danas su nastupili učesnici „Inkluzivnih igara bez granica“ – đaci iz svih gradskih osnovnih škola, kao i iz Osnovne i srednje škole „9. maj“, koja je i idejni tvorac ove manifestacije. Najpre su u timovima prodefilovali dvoranom, mašući publici i očigledno uživajući na velikoj sceni, obučeni u iste bele majice. Potom je jedna od najtrofejnijih plivačica Srbije Miroslava Najdanovski proglasila Inkluzivne igre otvorenim, nakon čega se začuo gromki aplauz.

inkluzija (02)_resize

Timovi su bili mešoviti i činili su ih učenici, roditelji, nastavnici i učitelji. „Inkluzivne igre bez granica“ pokrenute su pre osam godina, a sada su deo IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije, objašnjava načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić, koja je ujedno i predstavnica zrenjaninskog projektnog tima u Projektu.

– Godine 2010. godine pokretač ove manifestacije bila je Osnovna i srednja škola „9. maj“. Želeli smo da širimo ideju da živimo bez predrasuda. Grad Zrenjanin je prošle godine uvrstio „Inkluzivne igre bez granica“ u zvaničnu gradsku manifestaciju, a u okviru toga, konkurisali smo na projektu „Inkluzivna umetnost“ i danas su nama naši partneri u projektu, predstavnici projektnih timova iz Kikinde, Rešica i Temišvara – poručila je ona.

Učesnici Inkluzivnih igara nadmetali su se u mnogim igrama, koje su zahtevale strpljenje i timski rad, poput one u kojoj dvoje takmičara, vezanih stopala, zajedno moraju proći kroz poligon. Publika, koju su činili drugari iz osnovnih škola, sve je vreme je glasno navijala, tako da su voditelji programa morali da se pomuče ne bi li bili nadglasani.

inkluzija (03)_resize

Otvaranju „Inkluzivnih igara bez granica“ prisustvovao je i gradonačelnik Čedomir Janjić, koji je najavio Evropski turnir u inkluzivnoj odbojci, koji će se održati u našem gradu 6. juna.

M.M.

Foto: Jovan Njegović Drndak

inkluzija zz (2)_resize

inkluzija (06)_resize

inkluzija (05)_resize

inkluzija (10)_resize