SEDNICA SAVETA OKRUGA: Nadležni spremni za slučaj pojave afričke kuge svinja

– Gotovost svih veterinarskih službi, državnih i organa lokalne samouprave za slučaj pojave afričke kuge svinja u našoj zemlji, podignuta je na najviši nivo, budući da verovatnoća oboljevanja svinja postoji, pošto je bolest zabeležena u okolini Temišvara. Angažovani su Veterinarski specijalistički institut, veterinarske stanice i ambulante, lovačka udruženja i organi lokalne samouprave svih pet opština koje Srtednjovanatskog Okruga. Određene su i lokacije za bezbedno uklanjanje uginulih i terminiranih svinja, po[to je ovo oboljenje neizlečivo, a vakcina ne postoji. Situaciju treba shvatiti ozbiljno, tim pre što je u pograničnoj, sečanjskoj opštini u drugoj polovini 2018. godine popisana skoro polovina ukupno 50.100 svinja, koliko ih je bilo u to vreme na području Okruga.
To je neposredno pred sednicu Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga izjavila Snežana Vučurević, načelnica Okruga. Ona je podsetila da su prve informacija o pojavi oboljenja koje nije opasno za ljude i ostale životinje bile poznate još prošle godine i da su ozbiljno shvaćene.
Na sednici je Tatjana Mijatović, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje izvestila o predstojećim javnim pozivima Nacionalne službe za zapošljavanje za povećanje zaposlenosti koje realizuju republički organi. Savetu Okruga podnet je izveštaj o realizaciji Adresnog registra na području Okruga, poslu koji se radi u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom.
M. S-n.