SEMINAR FARMERA U ORGANIZACIJI „KLUBA 100 P PLUS” I AGENCIJE „KARAVAN” PROSLAVIO PUNOLETSTVO

Poruke iz „Omorike” – zemljoradnici traže svoje

Banatski poljoprivrednici nedavno su učestvovali na 18. Zimskom seminaru farmera na Tari. To je bila prilika da prisustvuju stručnim predavanjima, da se informišu o ponudi kredita, proizvoda i mehanizacije, ali i da se opuste i uživaju u prirodi jednog od najlepših nacionalnih parkova naše zemlje.
Tradicionalno okupljanje organizovalo je Udruženje poljoprivrednika „Klub 100 P”, a tehnički realizator je zrenjaninska turistička agencija „Karavan”. Seminar je održan od 22. do 28. januara u hotelu „Omorika”. Kako kaže Vlado Dašić, vlasnik „Karavana”, prisustvovalo je oko 300 učesnika, od toga oko 100 iz 40 firmi koje prate paore i nude im svoje usluge (osiguravajuće i semenske kuće, banke, prodavci mehanizacije) i oko 200 zemljoradnika.
Sa teritorije Srednjobanatskog okruga na Tari je bilo oko 20 paora. Naki od njih su: Toma Bačić (Lukićevo), Aleksandar Moldovan i Njegovan Padejski (Perlez), Mile Zarin, Željko Zarin i Siniša Dragić (Jaša Tomić), Stevan i Srđan Dević (Zrenjanin), Svetozar Stojančul (Žitište), dr Dušan Velisavljev (Botoš) i Jan Ondrejov (Aradac).

PODSTICAJI I OLAKŠICE
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš rekao je na otvaranju skupa da poljoprivrednici uskoro mogu da očekuju raspisivanje novih konkursa za subvencije.
– Jedna od linija je vredna 150 miliona dinara i namenjena je za nabavku kvalitetnih priplodnih grla junica i nazimica. Za navodnjavanje smo izdvojili 370 miliona, dok je ukupan budžet za mehanizaciju 242 miliona dinara – naveo je Petreš.
Seminar je zvanično otvorila državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević. Ona je tom prilikom istakla da će uvođenje e-agrara pojednostaviti registraciju gazdinstava i ubrzati isplatu podsticaja.
Predsednik Skupštine „Kluba 100 P plus” Žarko Kobilarov poručio je da država hitno treba da ukine carine od 10 odsto na mineralna đubriva koja nisu iz EU i Rusije. Govorio je i o nužnosti reforme penzionog sistema, kao i o tome da je neophodno razdvojiti profesionalne poljoprivrednike od onih kojima proizvodnja hrane nije osnovna delatnost.
U stručnom delu seminara pažnja je posvećena i konceptu precizne poljoprivrede, upotrebi robota u agraru, održivoj poljorivredi, komasaciji, opremi za mehaničku kontrolu korova u ratarskim usevima, kao i o IPARDU.

Skup se pokazao izuzetno važnim za umrežavanje mladih poljoprivrednika, koji kroz novostečena znanja i kontakte značajno razvijaju svoje gazdinstvo i time smanjuju troškove proizvodnje. Kao i na svakom prethodnom skupu, na kraju je održana tribina na kojoj su formulisani stavovi i izazovi za koje se, po mišljenu članova „Kluba 100 P plus”, moraju u što kraćem roku iznaći rešenja.

ZAHTEVI I PORUKE
Konstatovano je i da se neki problemi ponavljaju iz godine u godinu.
– Moramo da naglasimo da „Klub 100 P plus” ove godine slavi 20 godina postojanja i da je u svojim zahtevima i nastojanjima da se sistemski reše problemi u agraru dosledan od prvog dana – jedna je od poruka.
Neke od zahteva i preporuka koji su upućeni sa ovogodišnjeg skupa su: insistiranje na osnivanju poljoprivredne komore, što hitnijem donošenju Zakona o profesionalnom poljoprivrednom gazdinstvu sa pripadajućim pravima i obavezama i omogućavanje mnogo većih subvencija, posebno za investicije. Reforma penzionog sistema za poljoprivrednike, takođe se našla na spisku.
U interesu opstanka ljudi na selu jeste i korišćenje pozitivnih iskustava iz EU (pokrajina Baden Vitenberg), gde agrarno zemljište može da kupi isključivo farmer. Pronaći rešenje za pomoć stočarima koji su u nezavidnoj situaciji, takođe je bio jedan od zaključaka.
Ratari su tražili i da se ukinu porezi na zakup poljoprivrednog zemljišta na ugovore do 10 hektara i da se prihvate svi međusobno potpisani ugovori, bez overe kod notara. Zahtevaju i da se skine carina sa uvoza mineralnog đubriva i akciza na dizel gorivo za registrovana gazdinstva za površinu koja je prijavljena u Registru. Učesnici seminara smatraju da svinvesticije do 50.000 evra treba da budu obuhvaćene nacionalnim merama, za sve sektore biljne proizvodnje. Iznos podsticaja u Nacionalnim merama treba vratiti na tri miliona dinara.

Miroslava Malbaški
FOTO: „Klub 100 P plus”

UKINUTI PRAVO PREČEG ZAKUPA
Među predlozima se našlo i ukidanje prava prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. To, prema rečima stručnjaka, dovodi u neravnopravan položaj stočare iz Vojvodine i uže Srbije. Poreskom politikom bi trebalo destimulisati da poljoprivredno zemljište kupuju oni kojima agrar nije jedino zanimanje.

TRADICIJA DUGA VIŠE OD TRI DECENIJE
Agencija „Karavan” od 1991. godine učestvuje u priređivanju zimskih seminara farmera. Nekada je to organizovalo Vojvođansko društvo za poljoprivrednu mehanizaciju koje je pripadalo Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Kako podseća Vlado Dašić, ono je ugašeno 2005. godine. Tada je osnovan „Klub 100 P plus”, koji je i preuzeo organizaciju skupa na Tari.