KASNA DIJAGNOSTIKA OSTEOPOROZE DOVODI DO OZBILJNIH PRELOMA

Oboleva svaka druga žena

Zbog odsustva simptoma u ranoj fazi bolesti, osteoporozu nazivaju još i „tiha” epidemija. U pitanju je najčešća bolest kostiju koja sa sobom nosi njihovu krhkost i laku lomljivost. Od nje boluje deset odsto ljudi na planeti, a veruje se da će bolest do 2025. biti uzrok oko tri miliona lomova godišnje, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.
Kako bi kroz edukaciju o ovoj temi razmenili iskustva iz svakodnevnog rada, zrenjaninska Podružnica lekara za svoje članove organizovala je predavanje „Klinički aspekti osteoporoze i suplementacija u cilju smanjenja rizika za njeno nastajanje” koje je održala reumatolog prof. dr Ksenija Bošković.

PRAVILAN RAZVOJ SKELETA SMANJUJE RIZIK OD BOLESTI
Profesora je prisutnima predstavila načine na koje suplementacija može da spreči napredak bolesti i nastanak preloma. Ukazala je da je poslednjih godina sproveden značajan broj istraživanja koja su uticala na postavljanje novih vidova terapija anaboličkim i biološkim lekovima koji za cilj imaju prevenciju nastanka ozbiljnih komplikacija.
– Rana bolest uglavnom ne pokazuje nikakve simptome. Zbog toga se najčešće dijagnostikuje tek kada dođe do preloma kostiju. Iako se tri puta češće razvija kod žena, posledice bolesti kod muškaraca su često mnogo teže i ostavljaju veći trag – objašnjava Bošković.
Prema njenim rečima, jedan od problema koji doprinosi razvoju bolesti je savremeni način života koji karakterišu nezdrava ishrana i nedovoljno kretanja. Tako izostaje umerena fizička aktivnost koja igra veliku ulogu u razvoju organizma i gustine kostiju.
– Važno je da od malih nogu radimo na tome da naše kosti budu što čvršće, jer godine starosti sa sobom nose smanjenje koštane gustine. Nastanak osteoporoze u potpunosti može da se spreči ako imamo dovoljno široku zdravstvenu svest i još u detinjstvu krenemo sa prevencijom – ističe Bošković.

GUSTINA PADA SA GODINAMA
Zdravlje kostiju zavisi od toga kako se izgrade u detinjstvu i mladosti, a najveća vrednost i najbolja koštana gustina očekuje se oko dvadeset i druge godine života. Na osnovu tih parametara pokazuje se kako se gubi njihova čvrstina, odnosno koliko nam je mineralizacija kostiju dobra ili ne.
– Koštana gustina koja je dostignuta u periodu razvijanja skeleta održava se do drugog prelaznog perioda – postmenopauzalnog i postandrogenog, kada dolazi do naglog pada metabolizma kostiju – objašnjava doktorka.
Reumatološkinja ukazuje da se rizik od nastanka bolesti javlja i kod sportista koji se bave fizičkom aktivnošću koja nije primerena godinama života.
Ističe da oprezni treba da budu i svi oni koji u svojoj redovnoj terapiji imaju lekove koji utiču na smanjenje koštane gustine.

J. Šormaz

  • MASA KOSTIJU GUBI SE U STAROSTI
    Osteoporozi su podložne osobe oba pola i svih uzrasta, a posebno su ugrožene žene u menopauzi. Tada dolazi do smanjenog lučenja ženskih polnih hormona i prestaje njihova zaštitna uloga na kost. Naročito je velik gubitak u prvih 5-10 godina posle nestanka menstruacije, kada se osteoporoza javlja kod svake druge žene. Muškarci u ovom periodu života (oko 50. godine) nisu ugroženi.
    Nakon 70. godine, kod osoba oba pola dolazi do gubitka koštane mase zbog procesa starenja, slabijeg rada bubrega i stvaranja D vitamina i smanjene resorpcije kalcijuma iz probavnog sistema, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.