Šest dana piva

Piše: Ljiljana Bailović

Dani piva. Šest dana piva. Mora da ima neka računica organizatora zbog koje treba da ih bude šest, a ne četiri ili tri. Mada sam ja uvek mislila da je mnogo bolje da Zrenjaninci pomisle: „Zar su već prošli Dani piva”, nego: „Zar još nije gotovo…”
Doduše, možda sam ja i pristrasna, jer stanujem blizu, pa mi ta gužva remeti svakodnevicu na mnogo načina. Najviše u pogledu noćne buke, promene saobraćajnog režima, i drastičnog opadanja kvaliteta vazduha (zbog urina i roštiljskog dima). No, sve se to može uzeti kao mrzovoljno gunđanje i sitničarenje, ako „Dani piva” Zrenjaninu donose turistički prestiž i materijalnu korist, a Zrenjanincima dobru priliku da se lepo zabave i opuste (što takođe može u tri-četiri dana, pre nego što ljudima padne na pamet da sitničare).
– Turizam je jedan od pokretača lokalnog razvoja. Konkretna prednost je što manifestacioni turizam pokreće celokupnu lokalnu zajednicu. Prema procenama pojedinih analitičara, tokom avgusta 2015. godine ostvaren je direktan prihod od turizma, pre svega zbog „Dana piva”, od nekoliko miliona evra. Na navedeni iznos treba da se dodaju i indirektni efekti. Za razliku od drugih faktora, turizam obezbeđuje povrat uloženih sredstava u rekordnom roku – ukazuje gradonačelnik, kako smo to objavili pre početka manifestacije. Nema sumnje da su to sve ozbiljni i validni argumenti.
Zato mi nije jasno zašto se organizacija „Dana piva” (i profit koji manifestacija, eto, donosi) ne prepusti privatnom biznisu? Grad raspiše konkurs za zainteresovane ulagače (proizvođače piva, turističke agencije, vlasnike kafića) i propiše uslove u pogledu kvaliteta programa i sadržaja manifestacije. Cilj je da se zadrži renome i kvalitet, a da to gradsku kasu ne košta ništa. Uostalom, „Dani piva” traju više od 30 godina, krajnje je vreme da se osamostale…