SINOĆ U KULTURNOM CENTRU OTPOČEO „MESEC MATICE SRPSKE“: Slede interesantna predavanja

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, sinoć je u Kulturnom centru otvorena manifestacija „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“. U ime domaćina publici se obratio Goran Marinković, direktor, u ime Matice generalni sekretar dr Milan Micić i Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

– Manifestacijom je predviđeno da se u Kulturnom centru od 9. do 30. maja održe četiri predavanja članova i saradnika Matice srpske eminentnih stručnjaka, profesora univerziteta i akademika na temu očuvanja identiteta srpskog naroda u Vojvodini sa posebnim osvrtom na Banat. Nakon otvaranja održano je i prvo predavanje na temu „Srpska Vojvodina – 175 godina Majske skupštine“. Govorio je prof. dr Goran Vasin, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

U utorak, 16. maja biće održano predavanje pod nazivom „Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“, a izlagaće Jelena Veselinov, upravnik poslova Matice. U utorak, 23. maja na redu je „Srpska jezička slika Banata u prošlosti i danas“ o kojoj će obrazlagati prof. dr Isidora Bjelaković redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Manifestacija se zatvara predavanjem akademika Jovana Delića na temu: „Miloš Crnjanski kao lirski pesnik“ koje će se održati u utorak, 30. maja.


Foto: Aleksandar Blanuša