SKUP GRAĐANA O POSLEDICAMA KOJE NASTAJU ZBOG SMRADA IZ KAFILERIJE – FABRIKA KOJA NE MOŽE NIKAD DA STANE

Rešenje je obećano – ali ima i skeptičnih

Prekon će ovih dana dobiti upotrebnu dozvolu za prečistač otpadnih voda, a za dva meseca ugradiće i filtere za vazduh, izjavio je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika i predsednik Saveta Mesne zajednice „Dositej Obradović”, u petak 7. septembra na skupu Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF), prema obećanjima koje je dobio od rukovodstva ove firme. On je rekao da se sa rukovodstvom „Prekona” nije sastajao samo uoči „Dana piva” kako bi tada smanjili rad, već da duže vreme razgovara sa direktorom i sa vlasnikom „Prekona”.
– Rekli su da fabrika ne može da se zatvori, čak ne može ni da smanji rad za tri dana, jer bi to bilo još gore. Kada bi se fabrika zaustavila, nastao bi još veći problem, otpad bi trulio po rekama, kanalima – istakao je Radišić, a deo publike izrazio je nepoverenje prema obećanjima koje su upravo čuli.
– S pravom ste ljuti jer ne znate šta se dešava. Iz fabrike su mi obećali da će obavestiti medije čim budu krenuli da postavljaju filter – kazao je Duško Radišić, koji je, prema rečima moderatora tribine Miroslava Samardžića, jedini javni funkcioner koji se odazvao pozivu ZSF-a da dođe na neku njihovu tribinu.
Uvodno izlaganje u klubu „Dositej” održao je Petar Ilić, nekladašnji gradski inspektor za zaštitu životne sredine, koji je 2016. godine Osnovnom javnom tužilaštvu podneo prijavu protiv „Prekona”, zato što, kako je kazao, ova firma nije merila zagađujuće materije u vazduhu od januara do juna te godine. Takođe je istakao da domaće institucije, koje su do sada obavljale merenja vazduha, ove godine nisu kupile licencu za to jer im se ne isplati, budući da ona košta oko 800.000 dinara.
Jedan od ljudi koji je učestvovao u projektovanju i izgradnji kafilerije 1984. godine bio je mašinski inženjer Sergej Stevanov. On smatra da smrad iz ovog pogona nastaje jer se doprema sirovina u raspadanju.
– Kafilerija je građena za potrebe „Beka”, tako da je u nju dolazila sveža sirovina koja se odmah prerađivala i onda nema smrada. Sada je greška u prikupljanju sirovine. Ukoliko ona stoji više od 24 časa, mora da se hladi – rekao je Stevanov, dodavši da je profit od Kafilerije uvek bio veliki.
– Filteri koštaju oko tri miliona evra, što je sića za ovu fabriku. I bivši direktori su radili na tome da se ugrade prečistači, međutim Kafilerija je građena u nesrećno vreme, usledile su sankcije i nije mogla da se kupuje oprema. Sadašnje rukovodstvo je već obećavalo filtere. Vlasnik Matijević je toliko arogantan da nije došao ni da se izvini građanima – istakao je Stevanov.
Nikola Rošulj, koji u naselju Lesnina živi od 1980. godine, kazao je da je neprijatnih mirisa iz Kafilerije bilo i tih godina, ali ne u toj meri kao danas. I on smatra da smrad nastaje zbog toga kako se sirovine dopremaju.
Šta će biti od datih obećanja, raspravljaće se za dva meseca na novom skupu Zrenjaninskog socijalnog foruma, na kojem je Radišić pristao da učestvuje. Do tada, građanima ostaje da prate suđenje „Prekonu”, kao i da podstaknu odbornike iz svojih naselja da temu Kafilerije stave na dnevni red gradske Skupštine, poručio je Miroslav Samardžić.

 

  • PRIVREDNI SUD
    Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu podnelo je optužni predlog zrenjaninskom Privrednom sudu u maju 2017. godine protiv firme „Prekon” kao pravnog lica i S. P. kao odgovornog lica. Stavlja im se na teret da od 1. januara do 30. juna 2016. godine nisu izmerili zagađujuće materije u vazduhu na emiteru Kurmajerov toranj i emiteru kotla za sagorevanje, koji se koriste u tehnološkom procesu, preko ovlašćenog pravnog lica. Glavni pretres koji se vodi u predmetu protiv „Prekona” zakazan je za četvrtak, 13. septembar, pred Privrednim sudom u Zrenjaninu, radi davanja završne reči. I. I.

 

  • ANIMALNI OTPAD U SRBIJI
    Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) prošle godine je objavio istraživanje u kojem se procenjuje da tek 20 odsto životinjskog otpada bude prerađeno. Najlošiji način tretiranja otpada su jame, dok su kafilerije najpouzdaniji jer ostatke prerađuju u energente, a zaraze uništavaju na visokim temperaturama. Istraživanje CINS-a pokazuje da rad kafilerija, kojih u Srbiji ima četiri, sa još dve koje poseduju industrije mesa, prate protesti građana, finansijski problemi i sudski postupci.

SAOPŠŠTENJE PREDUZEĆA „PREKON”
Rekonstruisaćemo pogon i osavremeniti opremu
Kompanija „Prekon” d.o.o. Zrenjanin objavila je saopštenje, koje potpisuje direktor Slavko Popović, povodom „određenih informacija o radu kompanije, koja posluje u sistemu IM Matijević, a koje su se u poslednje vreme pojavljivale u sredstvima javnog informisanja”, kako je navedeno u tekstu. Saopštenje prenosimo u celosti:
„Kompaniju „Prekon” kao i druge kompanije koje posluju u sistemu IM „Matijević”, odlikuje izuzetno visok stepen društvene odgovornosti, odlična saradnja sa svim lokalnim samoupravama u kojima se kompanija nalazi i svakodnevna briga o dobrobiti svih građana, koje smatramo svojim komšijama.
Mnogobrojne probleme sa kojima smo se svakodnevno susretali prilikom obavljanja svoje, svakako ne najpopularnije, ali izuzetno značajne delatnosti, gledali smo da zadržimo za sebe i nismo želeli time da opterećujemo javnost. Možda smo u tome i pogrešili zato što se u javnosti stvorio pogrešan utisak – da kompaniji „Prekon” i njenim vlasnicima nije stalo do njihovih sugrađana, što svakako nije istina.
Već nekoliko godina radimo na tome da se ugradnjom najsavremenije opreme neutrališu svi neprijatni mirisi, koji se eventualno mogu osetiti tokom prerade konfiskata, ali iz administrativnih razloga nismo bili u prilici da sprovedemo svoje zamisli.
Međutim, u poslednjih nekoliko meseci, stvari su se promenile. Moramo da naglasimo i izuzetno dobru saradnju sa organima lokalne samouprave koji su razumeli naš problem, kao i želju i trud da ga što pre rešimo. Konačno su se stekli uslovi za realizaciju svih projekata koji su spremni čekali rešenje svih administrativnih problema, i sa sigurnošću možemo da potvrdimo da će se u naredna tri meseca rešiti ovaj problem, tako što će naša kompanija izvršiti rekonstrukciju celokupnog proizvodnog pogona i svu postojeću opremu zameniti trenutno najsavremenijom opremom koja se može naći, a koja služi obavljanju naše delatnosti.
Time će, sigurni smo na obostrano zadovoljstvo svih, ovaj problem koji nas već godinama tišti, biti rešen” – navodi se u saopštenju.

M. Maričić