SKUPŠTINA GRADA IZABRALA SIMA SALAPURU ZA GRADONAČELNIKA ZRENJANINA I ČLANOVE GRADSKOG VEĆA

Dužnost mi je da se uhvatim u koštac sa problemima

Kad objedinimo sve oblasti i kategorije, od komunalne i putne infrastrukture, izjednačavanja uslova života u gradu i na selu, investicija i pune zaposlenosti svih radno sposobnih sugrađana, obrazovanja i tendencije da u našem gradu osnujemo banatski univerzitet, zdravstva, kulture, sporta, cilj je jedinstven i jasan – bolji život svih Zrenjaninaca – rekao je Simo Salapura, novi gradonačelnik Zrenjanina, obraćajući se odbornicima na skupštinskom zasedanju prošlog petka.
– Dužnost mi je da se uhvatim u koštac sa svim problemima i od njih neću bežati, ali neću o njima olako govoriti, ni obećavati brza i jednostavna rešenja. Ovog puta neću detaljno govoriti o fabrici vode, obilaznici, autoputu, kafileriji i svemu onome što se očekuje. Ono u šta želim da vas uverim kada pominjem ove teme, jeste da sam svestan nedovršenog posla, koji moramo završiti, kako bi Zrenjanin krenuo još brže napred. Na kraju, dela moraju govoriti više od reči – poručio je Salapura, tog 18. septembra u sali Kulturnog centra, gde je sednica održana.

ODLUKA VLADAJUĆE VEĆINE
– Kada sam preuzimao mesto pomoćnika gradonačelnika, podjednako kao i danas nisam imao sumnje u to šta mi je činiti – vizija Zrenjanina kao modernog grada, grada budućnosti, duboko je usađena u meni, a i u narednom periodu ta borba će biti još energičnija i posvećenija – dodao je Salapura koji je dobio podršku većine (54 odbornika), dok je njih sedam bilo protiv, od ukupno 61 glasača.
Odbornici su takođe doneli odluku da će Saša Santovac ostati na funkciji zamenika gradonačelnika. Izabrani su i članovi Gradskog veća od kojih su dosadašnji Slaviša Vlačić (SNS), dr Mile Kovačević (SNS), Dragan Vulešević (SPS), Jožef Stojko (SVM) i Radovan Višekruna (PUPS). Novi članovi su Marinel Mendrea, Dragan Gudžev, Dejan Damjanović (Pokret socijalista) i Saša Kandić (SDP).
Oliver Mitrović, predsednik Skupštine u prethodnom sazivu, imenovan je za zamenika predsednika, dok će Nemanja Malinić biti na funkciji zamenika sekretara Skupštine.
Veliku pažnju odbornika, ali i šire javnosti, privukla je odluka nosioca liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu” u Zrenjaninu i predsednika Gradskog odbora SNS-a, Gorana Kneževića da podnese ostavku na mandatno mesto odbornika. Tokom sednice isto su učinili, usmenim putem, i nestranački kandidati, lekari Vladimir Arbutinov, Ivana Tešić, Jasmina Vujanov i nekadašnja plivačica Miroslava Najdanovski.
Predsednica Komisije za personalna pitanja je Kristina Ćirišan, a članovi Olgica Stankov, Zoran Ilić, Marko Miškeljin i Milan Mrkšić. Na čelu Komisije za propise nalazi se Jovana Erdeljan, a upotpunjuju je Dragan Petrin, Ljiljana Novaković, Bojana Žmirić i Boris Gladić.
Radmila Marković Maćešić vodi Komisiju za mandatna pitanja, u kojoj su članovi Nenad Joksimović, Danko Đokić, Nenad Dajić, Lepa Željski, Bojana Ćurguz i Ivana Kuzmanović.

ZAVRŠNI RAČUN
Na skupštinskoj sednici koju je vodio njen predsednik Čedomir Janjić, izabran na tu funkciju na prethodnoj, konstitutivnoj sednici, usvojen je i završni budžetski račun za prošlu godinu, a isto tako i odluka o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa. Na dnevnom redu bile su i izmene u kategorizaciji puteva i ulica na teritoriji Grada Zrenjanina.
Na početku rada, opozicione stranke „Dosta je bilo” i DSS podneli su više predloga za dopunu dnevnog reda, i to upravo o aktuelnim problemima o kojima novi gradonačelnik nije hteo „detaljnije da govori” u svom pristupnom obraćanju – o radu „Prekona”, nedostatku pijaće vode, fabrici za proizvodnju guma „Linglong”, obilaznici. Aleksandar Korovljev i Svetlana Vukobratović Novković iz DJB, kao i Zoran Sandić (DSS) i njegovi odbornici Saša Savić i Mirjana Grujić pokušali su da izdejstvuju skupštinsku raspravu o tim temama, ali je većina te predloge odbila. Sa svoje strane, odbornici LSV su, u znak protesta, napustili skupštinske klupe.
– Odbornici LSV su svojim postupkom želeli da ukažu na to da Skupština grada Zrenjanina ne sme ignorisati problem nemogućnosti „Grupe Zilio” da isporuči gradu kvalitetnu pijaću vodu. Ne sme se ignorisati ni skoro 13.000 građana i njihova peticija vezana za trajno zatvaranje kafilerije, kao ni izbegavanje razgovora o tome šta nam, pored preko potrebnih radnih mesta, donosi kineski proizvođač Linglong. Mesto za dijalog o ovim temama je upravo Skupština grada i skupštinska većina ne sme brutalno da odbija predloge odbornika – obrazložio je Bojan Kostreš, šef odborničke grupe LSV-a u saopštenju.

  • BIOGRAFIJA GRADONAČELNIKA
    Simo Salapura, doktor nauka u oblasti fizičkog vaspitanja, sporta i kineziterapije. Od 2004. do 2010. godine bio je zaposlen u Sportskom savezu opštine Žitište, Karate klubu „Dijamant”, kao nacionalni trener selekcija Karate federacije Srbije i kao koordinator karate programa za osobe s posebnim potrebama. Od 2014. do 2017. godine vršio je funkciju generalnog sekretara Sportskog saveza grada Zrenjanina, a od 2017. godine funkciju pomoćnika gradonačelnika. Autor je i koautor više naučno-istraživačkih i stručnih radova i monografija iz oblasti sporta i dobitnik više nacionalnih i regionalnih priznanja. Nosilac je majstorskog karate zvanja – drugi dan i osvajač više nacionalnih i međunarodnih medalja kao sportista. Od 2007. godine učestvuje u kreiranju, sprovođenju i promociji programa rada s decom i osobama s invaliditetom. Dobrovoljni je davalac krvi, oženjen, otac dvoje dece. Član je Srpske napredne stranke.

 

  • DOSLEDNA OPOZICIJA
    – Za izbor gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća glasali smo protiv. Došlo je samo do rotacije pojedinih funkcionera sa jedne pozicije na drugu. Gradsko veće je ostalo u skoro identičnom sastavu – znači, isti ljudi koji u protekle četiri godine nisu rešili ni jedan akutni problem u našem Gradu. U ekspozeu po izboru na gradonačelničku funkciju od Sima Salapure takođe nismo čuli jasnu viziju, jasne prioritete – prečišćavanje vode, obilaznica, kafilerija, „Linglong”. Za sve dobre predloge i rešenja, međutim, imaće našu podršku, jer javni interes svima mora biti iznad ličnog i partijskog – saopštio je za naš list Zoran Sandić, šef odborničke grupe DSS-a

Miroslava Malbaški

 

PRVI RADNI DAN NOVOG GRADONAČELNIKA


Primopredaja dužnosti
Primopredaja dužnosti između prethodnog i novog gradonačelnika, Čedomira Janjića i Sima Salapure, obavljena je u ponedeljak, 21. septembra, u gradonačelnikovom kabinetu. Usledile su konsultacije sa saradnicima i čelnicima Gradske uprave, a u narednim danima biće upriličeni i sastanci s rukovodiocima javnih gradskih preduzeća i ustanova.
L. Z.