SKUPŠTINA GRADA ZRENJANINA – U 2017. gradski budžet 3,87 milijardi dinara

Skupština grada Zrenjanina usvojila je budžet za 2017. godinu u visini od 3,87 milijardi dinara. Taj iznos manji je od ovogodišnjeg (po drugom rebalansu) za 1,16 milijardi, a od budžeta po prvom rebalansu – za više od dve milijarde.

Obrazlažući tu i druge okolnosti koje će usloviti stanje u gradskoj kasi, gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da je budžet realan i da će iz njega biti finansirano poslovanje ustanova čiji je grad osnivač, a biće nastavljena i realizacija investicija početih ove godine. Gradonačelnik je naglasio da rebalansa budžeta na niže u 2017. sigurno neće biti, odnosno da je moguć samo rebalans na više.

Veći broj odbornika opozicije: Pokreta „Dosta je bilo“, Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine kritikovalo je pojedine stavke prihoda i rashoda budžeta. Aleksandar Marton iz LSV opisao je, po njemu, loš odnos države prema lokalnim upravama, a na osnovu udela lokalnih samouprava u javnim prihodima. On je naveo da je taj udeo 2008. godine iznosio 20, a 1987. čak 40,9 procenata izdvajanja. Marton i Alisa Kockar(DS) negodovali su i zbog toga što je odbornicima ostavljen jako kratak period za proučavanje skupštinskog materijala od čak 1683 strana.

Skupština je danas, većinom glasova vladajuće koalicije, odlučila da u gradskoj upravi može biti zaposleno 336 ljudi na neodređeno vreme, koliko ih je bilo angažovano i u 2016. Broj zaposlenih na određeno vreme povećava se sa 33 na 43, što su odbornici opozicije takođe kritikovali. Skupština je usvojila izmene plana rada i poslovanja većeg broja javnih preduzeća i ustanova čiji je grad Zrenjanin osnivač.

Na početku sednice skupštinska većina odbila je predlog odborničke grupe SRS u vezi sa ostvarivanjem prava učesnika ratnih sukoba 90 tih godina, a po pitanju subvencije izdataka za komunalne usluge, parkiranje vozila, komunalnih taksi, javnog prevoza i socijalnih stanova.

Skupština je konstatovala da odbornik Velimir Cvetkov, biran na listi Pokreta „Dosta je bilo“, od danas nastupa kao samostalni odbornik.

M. S-n.

skupstina skupstina-jovan-njegovic-drndak-1 skupstina-jovan-njegovic-drndak-2 skupstina-jovan-njegovic-drndak-3 skupstina-jovan-njegovic-drndak-4 skupstina-jovan-njegovic-drndak-6 skupstina-jovan-njegovic-drndak-8 skupstina-jovan-njegovic-drndak-7