SLUČAJ „BANATSKA PRIČA”: ORGANIZATORI KRIJU IME POTPISNIKA UGOVORA SA PONUĐAČEM

Bina umalo usmrtila našu novinarku

Nakon što se srušila metalna konstrukcija bine na 12. Etno festivalu „Banatska priča”, u subotu na Bagljašu, i povredila dve ženske osobe, zrenjaninska policija je uhapsila D. Š. (50) iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, jer je, kako su naveli u saopštenju, vlasnik firme koja je učestvovala u postavljanju bine. U ponedeljak je uhapšen i M. G. (38) iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo – teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu. U postavljanju bine učestvovala je i druga firma čiji je vlasnik M. G, navodi se u saopštenju.
VAN ŽIVOTNE OPASNOSTI
Negde oko 16 časova, dok je novinarka lista „Zrenjanin” Branka Jajić vodila program, na nju je pao deo bine i naneo joj teške telesne povrede, dok je J. B. iz organizacije zadobila lakše. Obe su zbrinute u Urgentnom centru, a zbog ozbiljnosti povreda, novinarka je hitno transportovana na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde je operisana. Kako saznajemo, Branka Jajić se polako oporavlja od operacije i sada je van životne opasnosti. Njoj je konstatovano 17 preloma na grudnom košu, kao i probijanje plućnih krila, zbog čega je priključena na aparat za veštačko disanje.
– Pre samog obrušavanja metalne konstrukcije, šestoro dece se nalazilo na bini. Trebalo je da im dodelimo diplome i samo se čulo da neko viče: „Pada!”. Srećom, deca su na vreme sklonjena i niko od njih nije povređen. Dok sam se okrenuo, na voditeljku je pala šipka od 11 metara, a ona je grudima udarila o sto koji se od siline udarca slomio. Bila je nekoliko minuta bez svesti, a ja sam svom snagom podigao šipku kako bismo je izvukli. Gošća festivala bila je dr Nada Macura, koja joj je prva ukazala pomoć – ispričao je Ilija Fanka, jedan od učesnika festivala i očevidac.
Prema rečima Angeline Šujica, predsednice Asocijacije za razvoj „Bagljaš” koja u saradnji sa MZ „Veljko Vlahović” organizuje festival, sve je bilo u redu do tog momenta. Kako je rekla, niko nije ni slutio da ovako nešto može da se desi, jer nije bilo jakog vetra.
– Bila sam na bini, ali nisam povređena, dok je moja ćerka zadobila lakše povrede glave i ima nekoliko kopči. Kada je Branka Jajić došla do svesti, pitali smo je da li nas prepoznaje i klimnula je glavom, mrdala je nogama i rukama. Hitna pomoć je zaista brzo stigla i povređene zbrinula – navela je Šujica.
Odmah po saznanju o nesrećnom događaju, na lice mesta došao je Dalibor Bubnjević, direktor i glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin”.
– Naša novinarka je stradala obavljajući svoj posao na događaju, kada se na nju sručio deo bine. Pozivamo nadležne državne organe da sankcionišu odgovorne za izazivanje opasnosti koja je ugrozila život koleginice Jajić. U javnosti se već godinama osporavaju kvalifikacije pojedinih pružalaca usluga organizacije događaja, poslednji čini navedene sumnje osnovanim – poručio je Bubnjević.
SUMNJIVA FIRMA
Nakon saznanja da je MZ „Veljko Vlahović”, kao jedan od organizatora, potpisala ugovor sa PR agencijom za organizovanje kulturno-zabavnih manifestacija „Studio plus 023” jer je, prema rečima Marije Janković, sekretarke MZ, njihova ponuda od moguće tri bila najpovoljnija, pretragom sajta Agencije za privredne registre (APR) došli smo do podatka da je pomenuta agencija osnovana 10 dana pre festivala, odnosno 9. maja. Agencija (bavi se drugim umetničkim delatnostima u okviru izvođačke umetnosti) se nalazi na istoj adresi kao i firma „Top ton” (sa istom delatnošću, u likvidaciji), a čiji je vlasnik D. Š, prvi uhapšeni. S tim u vezi, zanimalo nas je kada je MZ poslala zahtev za ponudu firmama za iznajmljivanje bina i ko je potpisao ugovor.
– Po odluci Saveta MZ „Veljko Vlahović”, zahtev za ponude poslat je u petak 11. maja, a u ponedeljak, 14. maja, stigle su tri ponude. Po proceduri za svako plaćanje i nabavku koje radi MZ, kriterijum je najniža ponuđena cena. Od izabranog ponuđača, tražena je faktura koja je poslata 16. maja i sa zahtevom za transver prosleđena je gradskom budžetu na plaćanje – navela je Marija Janković. – Izdata je i urbanistička saglasnost za postavljanje bine, angažovano je obezbeđenje, a o skupu su obavešteni policija, Hitna pomoć i vatrogasna služba.
Prema rečima posetilaca, kola Hitne pomoći nisu videli u toku festivala, te navode da je prava sreća što je u trenutku nesreće bila prisutna dr Nada Macura. Sekretarka MZ nije želela da kaže ko je potpisao ugovor sa ponuđačem, a izostale su i izjave gradskih čelnika povodom nesreće.

  • ZABRANITI ETNO FESTIVAL
    Udruženje novinara Vojvodine (UNV) Zrenjanin navelo je da je zgroženo napisima punim optimizma u kojima se ističe da je poseta „Banatske priče” rekordna, a samo se usput, u epilogu spominje da je metalna konstrukcija bine pala na novinarku i umalo je usmrtila. Imajući u vidu da je postojala opasnost da bude više povređenih, UNV poziva Grad da trajno zabrani „Banatsku priču” jer je izazvana opšta opasnost s posledicama koje se ne smeju zaboraviti.

I. ISAKOV

DSC_7087 .