SLUČAJ „BANATSKA PRIČA“: POTRAGA ZA INFORMACIJAMA DUGA GODINU DANA

Poverenik poništio rešenje MZ „Veljko Vlahović“

Za dve nedelje navršiće se godinu dana otkako je novinarka lista „Zrenjanin” Branka Jajić teško povređena kada se na nju obrušila konstrukcija bine na manifestaciji „Banatska priča”, 19. maja 2018. Za sada se zna da je protiv dvojice vlasnika firmi koje su učestvovale u postavljanju bine podneta krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.
Novo je to da je nedavno Poverenik za informacije od javnog značaja zaključio da je Mesna zajednica „Veljko Vlahović”, kao organizator pomenute manifestacije, pogrešila kada je odbila da našem listu (a time i javnosti) pruži informacije o postavljanju konstrukcije koja se srušila.
Poverenik je tako naložio Mesnoj zajednici da ponovo odluči o zahtevu koji je joj je upućen, što je ona i učinila. Odgovori na poslata pitanja stigli su na adresu lista „Zrenjanin” 30. aprila, u momentu zaključivanja broja, tako da će o tome biti više reči u jednom od narednih brojeva.

Nakon nezgode tokom koje je Branka Jajić zadobila teške povrede grudnog koša i pluća (polomljena su joj sva rebra, obe ključne kosti i probijene plućne maramice), a jedna ženska osoba lakše povređena, odmah smo se, 21. maja, obratili Mesnoj zajednici sa pitanjima o organizaciji „Banatske priče” – sa kojom firmom je zaključen ugovor da postavi binu, ko ga je sve potpisao, kako je sproveden tender za odabir firme, a tražena je i prateća dokumentacija.
MZ je poslala nepotpun odgovor, nakon čega joj je, 1. juna, ponovljen zahtev, ovoga puta pozivajući se na pravo na pristup informacijama od javnog značaja. Budući da Mesna zajednica nije pružila nikakav odgovor u propisanom roku od 15 dana, upućena je žalba Povereniku.
Međutim, gotovo mesec dana kasnije, 11. jula, organizatori manifestacije donose rešenje kojim su odbili zahtev za pristup informacijama, obrazloživši da su Policijskoj upravi dostavili svu dokumentaciju u vezi sa organizovanjem „Banatske priče”. Pritom su citirali i član 9. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji propisuje da se ovo pravo može ograničiti ako bi se time, između ostalog, ugrozilo, omelo ili otežalo otkrivanje krivičnog dela.
I na ovaj potez MZ izjavljena je žalba, o kojoj je Poverenik doneo rešenje 29. marta ove godine, poništivši odluku kojom su odbili da nam odgovore.
Prvostepeni organ – MZ „Veljko Vlahović” pogrešila je kada je odbila zahtev novinarke lista „Zrenjanin”, pozivajući se na pomenutu odredbu člana 9, navedeno je u Rešenju Poverenika.
– Iz navedenog (obrazloženja MZ, prim. aut.) ne može se sa sigurnošću utvrditi da li prvostepeni organ raspolaže traženim informacijama ili ne, jer ukoliko ne raspolaže, kontradiktorno je njegovo pozivanje na odredbu člana 9. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javog značaja. Naime, kada organ javne vlasti ne poseduje tražene informacije, on obaveštava tražioca o tome. U suprotnom, dužan je da utvrdi da li postoji neki od razloga za ograničenje prava. Prvostepeni organ je samo citirao odredbu člana 9. tačka 2 Zakona; nije pružio valjan dokaz o opravdanosti isključenja pristupa informacijama koje se odnose na ugovor o postavljanju bine, kao i na celokupnu dokumentaciju sa tendera, odnosno nije naveo na koji način bi pristup tim informacijama u konkretnom slučaju ozbiljno ugrozio vođenje postupka i kojeg postupka – navodi se, između ostalog, u Rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja.

Milana Maričić