SLUČAJ „HETERLEND“- OKONČANO SUĐENJE PRED VIŠIM SUDOM U ZRENJANINU: Kazne zatvora za okrivljene

Milivoj Vrebalov, nekadašnji predsednik Opštine Novi Bečej, nepravosnažno je osuđen na godinu dana kućnog pritvora uz primenu mere elektronskog nadzora i zabranu vršenja dužnosti u vezi sa raspolaganjem, korišćenjem i upravljanjem tuđom imovinom u odnosu na jedinice lokalnih samouprava od tri godine, s tim što se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Drugookrivljeni Igor Reba, vlasnik firme „Gardi“ Novi Sad, kojoj su radovi na dvorcu „Heterlend“ u Bočaru bili povereni, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine (za jedno krivično delo osuđen je na dve godine i osam meseci, dok je za drugo krivično delo na šest meseci). Njemu je izrečena i mera zabrane vršenja dužnosti direktora u trajanju od tri godine. Zoranu Jankoviću i Stojanu Subotiću, odgovornim licim u Institutu za bezbednost i sigurnost na radu Novi Sad, kojima je poveren nadzor nad objektom, određeno je šest meseci kućnog zatvora uz obavezno nošenje nanogice, kao i zabrana vršenja dužnosti u trajanju od jedne godine.

Sud je danas oglasio krivim Vrebalova jer je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, Igora Rebu zvog dva krivična dela – zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave, a Zorana Jankovića i Stojana Subotića zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekivanju, odnosno zloupotrebe položaja odgovornog lica. Podsećamo da je protiv njih četvrorice Više javno tužilaštvo 25. januara 2016. godine podiglo optužnicu zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili navedena krivična dela i zloupotrebom pribavili imovinsku korist izvođaču radova prilikom adaptacije zdanja nekadašnjeg dvorca „Heterlend“, namenjenog za smeštaj dece ometene u razvoju. U pitanju je iznos od 64.957.248 dinara, kojim su pričinili štetu Fondu za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine.

I.I.

Opširnije u štampanom izdanju

Milivoj Vrebalov