SLUČAJ „HETERLEND”: OKONČANO SUĐENjE PRED VIŠIM SUDOM U ZRENJANINU

Kazne zatvora za okrivljene

Milivoj Vrebalov, nekadašnji predsednik Opštine Novi Bečej, osuđen je nepravosnažno na godinu dana kućnog zatvora uz primenu mere elektronskog nadzora i zabranu vršenja dužnosti u vezi sa raspolaganjem, korišćenjem i upravljanjem tuđom imovinom u odnosu na jedinice lokalnih samouprava od tri godine, s tim što se vreme provedeno u pritvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere. Drugookrivljeni Igor Reba, vlasnik firme „Gardi” Novi Sad, kojoj su radovi na dvorcu „Heterlend” u Bočaru bili povereni, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine (za jedno krivično delo osuđen je na dve godine i osam meseci, a za drugo na šest meseci). Njemu je izrečena i mera zabrane vršenja dužnosti direktora u trajanju od tri godine.
Zoranu Jankoviću i Stojanu Subotiću, odgovornim licima u Institutu za bez­bednost i sigurnost na radu Novi Sad, kojima je poveren nadzor nad objektom, određeno je šest meseci kućnog zatvora uz obavezno nošenje nanogice, kao i zabrana vršenja dužnosti u trajanju od jedne godine.
Sud je u sredu oglasio krivim Vrebalova jer je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, Igora Rebu zbog dva krivična dela – zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave, a Zorana Jankovića i Stojana Subotića zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekivanju, odnosno zloupotrebe položaja odgovornog lica.
Podsećamo da je protiv njih četvrorice Više javno tužilaštvo 25. januara 2016. godine podiglo optužnicu zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili navedena krivična dela i zloupotrebom pribavili imovinsku korist izvođaču radova prilikom adaptacije zdanja nekadašnjeg dvorca „Heterlend”, namenjenog za smeštaj dece ometene u razvoju. U pitanju je iznos od 64.957.248 dinara, kojim su pričinili štetu Fondu za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine.
Izricanju presude prethodilo je davanje završne reči prošlog utorka kada je okončan glavni pretres.
Na poslednjem glavnom pretersu javni tužilac je predložio da se okrivljenima izrekne kazna zatvora, kao i mere bezbednosti zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti. Takođe, viši javni tužilac je predložio da se oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim delom, te da se okrivljeni obavežu na plaćanje troškova krivičnog postupka. Sa ovim navodima složio se i zamenik pravobranioca APV. Potom su branioci okrivljenih izneli svoje završne reči, nadajući se da će presuda biti oslobađajuća za okrivljene.
Okrivljeni prvog reda Milivoj Vrebalov naveo je tom prilikom da je u dva mandata radio za dobrobit Opštine Novi Bečej, te je i nagrađivan za svoj rad. On je napomenuo da je imao najbolje namere kada je u pitanju projekat dvorca, posebno što bi se tu zaposlili njegovi sugrađani i da se ne oseća krivim za krivično delo koje mu se stavlja na teret.
Ostali okrivljeni su bili stava da su u velikoj meri savesno obavljali posao i da ne osećaju krivicu. Dvoipočasovno izlaganje završne reči proteklo je mirno, bez prisustva publike.
Sud je imao u vidu da se radi o okrivljenima koji nisu osuđivani, porodičnim ljudima, radno orijentisanim, pa je ublažio krivične sankcije za Vrebalova, Jankovića i Subotića da izdržavaju kaznu kod kuće. Okrivljeni imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana.

I. ISAKOV