SNEŽANA VUČUREVIĆ, NAČELNICA SREDNjOBANATSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Odlična saradnja sa činiocima sistema

Upravni okrug je područni centar državne uprave i predstavlja sponu između Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave. Na teritoriji Srednjobanatskog okruga radi osam inspekcija različitih ministarstava i pokrajinskih sekretarijata, sa 40 inspektora, uključujući i zaposlene u Školskoj upravi.
– Nadležnosti načelnika Okruga definisane su Zakonom i one se odnose na rad inspekcijskih službi, odnosno na usklađivanje rada, praćenje primene direktiva i instrukcija izdatih od strane ministarstava, ali i na koordinaciju i unapređenje rada tih službi. Posao načelnika je odgovoran i obavezujući. Privilegija je dobiti poverenje Vlade Republike Srbije za njegovo obavljanje. Potpuno sam sigurna da će sve aktivnosti u narednom periodu, zahvaljujući mojim saradnicima, predsednicima opština i gradonačelniku Zrenjanina, biti obavljane na najbolji način.
Ovim rečima je načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga ukratko skicirala dužnosti koje obavlja kao lice postavljeno od strane republičke Vlade na ovu odgovornu dužnost.
Kakva su prva iskustva u kontaktu sa čelnim ljudima opština i Grada Zrenjanina?
– Kvalitetna saradnja sa čelnim ljudima jedinica lokalne samouprave je neophodna. Prva iskustva su izuzetno dobra. Odmah po preuzimanju dužnosti održala sam prvi kolegijum, na kom sam se detaljnije upoznala sa načinom rada i problemima sa kojima se suočavaju ljudi iz inspekcijskih službi. Održana je jedna sednica Saveta Okruga. Dogovoren je plan i način rada Saveta. Takođe su održani sastanci sa čelnim ljudima Grada i okolnih opština u vezi sa primenom Zakona o ozakonjenju objekata i rešavanjem problema oko nezakonito podignutih objekata. Popis ovih objekata je veoma obiman posao koji, zahvaljujući dobroj organizaciji i ozbiljnom radu svih angažovanih, dobro napreduje i biće, verujem, finalizovan na vreme…
Takođe, razgovarali smo u vezi sa pojavom ptičijeg gripa na teritoriji Grada Zrenjanina. Uz veliku angažovanost veterinarskih inspektora, policije, Štaba za vanredne situacije, kao i svih ostalih institucija i dobrom saradnjom sa građanima, zaraženo područje je adekvatno sanirano i sprečeno je dalje širenje bolesti.
Vaš prethodnik Dušan Šijan pokrenuo je pitanja vezana za železnički saobraćaj, stanje u privredi, kulturi, suzbijanje sive ekonomije.
– O nadležnostima načelnika okruga je već bilo reči i ona se odnose na rad inspekcijskih službi i to je svakako prioritet rada načelnika Upravnog okruga. Borba protiv sive ekonomije zauzima značajno mesto na listi prioriteta. U vremenu koje je pred nama, na tome će se raditi još intenzivnije. Što se tiče stanja u ostalim oblastima smatram da su gradonačelnik Zrenjanina i predsednici opština u Okrugu dosta učinili na poboljšanju kvaliteta života građana u skladu sa trenutnim mogućnostima. Ministar kulture je, prilikom posete Zrenjaninu, pozitivno ocenio ulaganja iz gradskog budžeta u tu oblast. Ojačana je i prekogranična saradnja na većem broju projekata…
Kako procenjujete stanje bezbednosti na području Okruga i saradnju sa Vojskom Srbije?
– Načelnik Okruga je, po funkciji, komandant Štaba za vanredne situacije. Tokom proteklog perioda nije bilo nepogoda i vanrednih situacija, ali je spremnost za brzo i efikasno reagovanje ukoliko dođe do nepredviđenih situacija – potpuna. Bezbednost saobraćaja, javni red i mir, kao i sve ostale teme od značaja za sigurnost građana, biće razmatrane na svim sednicama Saveta Okruga. Saradnja sa svim činiocima sistema, počev od Policije, Vojske i pravosudnih organa je odlična. Shodno tome, stvoreni su uslovi da bezbednost građana bude na najvišem nivou.
M. Stojin