Socijalni dijalog sindikata i poslodavaca može da bude uspešan

Aktivnost Agencije za mirno rešavanje sporova može da doprinese i poslovnom napretku poslodavaca i interesima radnika. Za poboljšanje efikasnosti rada Agencije potrebno je, izmenom Zakona o Agenicji, dati joj šire mogućnosti rada na ovim delikatnim pitanjima. Neophodno je bolje povezivanje organa koji odgovaraju pojedinim ministarstvima – u slučajevima neisplaćivanja zarada Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i Ministasrtva finansija.

Ovo se nameće kao jedan od zaključaka okruglog stola „Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca i uloga Agencije za mirno rešavanje radnih sporova“ održanog danas u Regionalnoj privrednoj komori u Zrenjaninu. Pored predstavnika Agencije i sindikalnih organizacija, u radu skupa učestvovali su i predstavnici Ministarstva za rad, socijalna pitanja i boračku zaštitu.

socijalni-dijalog-mile-radivojevic-direktor-agencija-za-mirno-resavanje-radnih-sporovaDirektor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević saopštio je da je do 1. decembra ove godine prijavljeno 770 sporova, za 500 više nego prošle godine. On je ocenio da obraćanje Agenciji može da dovede do takozvane „vin – vin“ situacije u kojoj su zadvoljni i poslodavac i zaposleni, a izbegavaju se skupi sudski procesi.

Od osnivanja 2005. godine, Agencija za mirno rešavanje radnih sporova postupala je u 13.500 predmeta, od kojih je rešeno 5,5 hiljada.

Po pravilu, u slučajevima gde je Agenciji odbijeno postupanje, to je bila volja poslodavca.

Najčešće su sporovi vođeni zbog neisplaćivanja zarada, otkaza ugovora o radu, neislpaćivanja jubilarnih nagrada I, znatno ređe, po pitanjima zlostavljanja na radu – mobinga.

socijali-dijalog-nikola-kovacevic-predsednik-veca-saveza-samostalnih-sindikata-za-grad-zrenjanin-i-opstine-zitiste-i-titelPredstavnici Samostalng i Sindikata „Nezavisnost“ ocenii su da je uloga države u regulisanju odnosa poslodavaca i zaposlenih veća nego što to ocenjuju predstavnici Agencije, samim tim što je država zakonodavac.

Oba sindikata kritikovala su inertnost države po pitanjima osnovnih prava iz radnog odnosa radnika „Radijatora“ i „Dijamant Agrara“.
M. S-n.