SPOMEN PLOČA NA ZADUŽBINI MIHAJLA IDVORSKOG PUPINA: Slavni naučnik i naš grad zauvek povezani

Mihajlo Idvorski Pupiun je proglašen za počasnog građanina Velikog Bečkereka 1923. godine, a u našem gradu je u utorak, 8. oktobra, dan uoči 165. godišnjice njegovog rođenja, otkrivena spomen-ploča na zadužbini koju je ostavio, u Ulici Kej 2. oktobar, broj 9, u naselju „Mala Amerika”.
Kuću je Pupin kupio neposredno nakon što je proglašen za počasnog građanina i ona će biti Centar za mlade talente – povezivaće generacije darovitih sa genijem iz Idvora.


Udruženje građana „Pupinovo nasleđe“ upravo na ovaj način podseća, uz podršku Grada Zrenjanina, na povezanost Pupina i našeg grada. Spomen ploču su otkrili zamenik gradonačeknika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik Udruženja „Pupinovo nasleđe“ Robert Sabo, a autor teksta je dr Filip Krčmar.
Podsetivši na negovanje uspomena na Pupina, o čemu svedoče i činjenica da je njegovim imenom nazvana jedna od glavnih gradskih ulica, kao i Tehnički fakultet, Santovac je rekao da i dalje postoji potreba da mu se grad zahvali na različite načine.
– Zrenjanin je grad koji je uvek poštovao lik i delo Mihajla Pupina – istakao je Saša Santovac. – Proglašen je počasnim građaninom našeg grada, 1921. godine, nakon toga kupio je i ovu kuću i potom je ostavio kao zadužbinu. Grad Zrenjanin planira da kuću pretvori u namenski Centar za talente, za koje i inače izdvaja značajna sredstva iz budžeta, u pitanju je 11 miliona dinara, s namerom da doprinese unapređenju i proširenju znanja naše dece. Kuća je u vlasništvu grada, tako da s te strane ne postoje prepreke oko njenog daljeg uređenja i privođenja nameni.
Kako je naglasio Robert Sabo, reč je o površini od 400 kvadratnih metara i namera je da se u ovoj kući uredi Pupinova spomen soba koju bi posećivali i đaci iz drugih mesta. Objasnio je i da bi Udruženje bilo u mogućnosti da obezbedi izradu projekta rekonstrukcije Pupinove zadužbine, ali da bi za same radove, u okvirnom iznosu od 100.000 evra, ipak morali da konkurišu na nekom od projekata. Pozvao je i one koji mogu da pomognu u ostvarenju projekta.
Miroslav Stanković je predstavlo Monografiju „Od useljenika do pronalazača“, čiji je autor, a koja obiluje brojnim fotografijama vezanim za život i rad slavnog naučnika.

B.Ј.

Foto: B.J. i Grad Zrenjanin

Opširnije u štampanom izdanju…