SPORTSKI AERODROM KOD EČKE – Veliko druženje zaljubljenika u letenje

Na zrenjaninskom sportskom aerodromu nedaleko od Ečke, danas je kompanija „Prins avijejšn“ predstavila mogućnosti svoje škole za sportske pilote. Više stotina zaljubljenika u letenje iz Zrenjanina ali i Beograda, uverilo se u mogućnosti aviona „cesne 172“ ali i dvomotornog „pajpera-seminole“, letilica na kojima letenje uče budući sportski piloti.

a20180526_Enter custom name here_3326

 

Na takozvanom „Otvorenom danu aerodroma Ečka“  prisutni su mogli da vide i akrobatske mogućnosti više od pola veka starog dvoseda „zlin 526“ kao i njegovog vršnjaka, mlaznog „galeba G2“. Ovim avionima upravljao je Beograđanin Vladimir Bulat, jedan od retkih pilota u Srbiji koji se bavi akrobatskim letenjem. Bulat je od pre godinu dana izabran za predsednika „Aerokluba Zrenjanin“ i od tada, kažu znalci, aerodrom kod Ečke polako ali sigurno preuzima primat najživljeg sportskog aerodroma u Srbiji. Ovaj aerodrom tako je nedavno, posle skoro jedne decenije pauze, ponovo osposobljen za takozvano noćno vizuelno letenje.

Danas, na žalost, publika nije mogla da vidi kako leti ultralaki avion proizveden u slovenačkoj fabrici „Pipistrel“ a koji je pre godinu dana, za više od 80 hiljada evra, zajednički kupila grupa zrenjaninskih preduzetnika, zaljubljenika u plave visine. Avion ima svojstva jedrilice i može da leti sa ugašenim motorom.

Na aerodromu kod Ečke, a u organizaciji Nacionalnog klastera bespilotnih letilica, održana je i revijalna trko dronova.

Z.D.