URUČENA NAGRADA FONDA ,,TODOR MANOJLOVIĆ“ SAVI DAMJANOVU: Piscu po meri modernog umetničkog senzibiliteta

Ovogodišnjem 26. laureatu Savi Damjanovu juče je u baroknoj sali gradske kuće svečano uručena nagrada fonda ,,Todor Manojlović“ koju dodeljuje Gradska narodna biblioteka ,,Žarko Zrenjanin“ stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnost, provokativnost i sličnost sa stvaralačkim bićem Todora Manojlovića. Damjanov je pisac, esejista, književni kritičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i ovim priznanjem je svrstan u red najznačajnijih stvaralaca naše moderne književnosti poput Dušana Kovačevića, Slobodana Tišme, Davida Albaharija, Miodraga Pavlovića, Pavla Ugrinova i njegovog, kako sam dobitnik kaže, duhovnog roditelja Milorada Pavića, tvorca čuvenog ,,Hazarskor rečnika“.

– Bio sam prijatno iznenađen kada mi je saopšteno da sam ovogodišnji laureat, a nagrada je potvrda moje skoro četiri decenije duge književne karijere. Todora Manojlovića sam i pre dobijanja nagrade smatrao, i smatram, jednim od pravih očeva srpskog modernizma uz Stanislava Vinavera i Svetislava Stefanovića – izjavio je Damjanov.

U čije ruke odlazi nagrada odlučuje Upravni odbor fonda ove nagrade na čijem čelu je predsednik Nenad Šaponja.

– Sava Damjanov svakako je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih autora koji je moderan umetnički senzibilitet i težnju za reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u naučnoesejističkom opusu – naveo je u svom obrazloženju Šaponja.

Nagradu koja se sastoji od novčanog iznosa i povelje, kao i prigodnog poklona, uz objavljivanje knjige laureata u ediciji ,,Feniks“, a čiji je izdavač Gradska narodna biblioteka ,,Žarko Zrenjanin“, uručili su direktor ove ustanove Milan Bjelogrlić i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić

 

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak

(Opširnije u štampanom izdanju)