Sreća na merenje

Piše: Ljiljana Bailović
Norveška je najsrećnija zemlja na svetu, među najnesrećnijim su afričke zemlje, a Srbija se nalazi na sredini liste u Svetskom izveštaju o sreći (World Happiness Report) koji su u ponedeljak objavile Ujedinjene nacije. Istraživanjem je obuhvaćeno 155 zemalja, a od poslednjeg objavljivanja 2015, Srbija je napredovala sa 86. na 73. mesto. U odnosu na zemlje regiona, Srbija je malo srećnija od Mađarske (koja je na 75. mestu), Hrvatske (77), Kosova (78), još gore su plasirane Crna Gora (83), BiH (90), Makedonija (92), Bugarska (105) i Albanija (109). Srećnije zemlje od Srbije u regionu su Slovenija (62) i Rumunija (57). SAD su sa 13. pale na 14. mesto, Kanada je na sedmom, Nemačka na 16, Rusija na 49, a Kina na 79. mestu. Najnesrećnija zemlja na svetu je, prema ovom rangiranju, Centralnoafrička Republika, a na dnu lestvice prate je Burundi, Tanzanija, Sirija i Ruanda.
Listu su ekonomisti napravili na osnovu prihoda i životnog veka, kao i prema tome kako ljudi vide socijalnu podršku, ličnu slobodu, korupciju i koliko su velikodušni… Nije to tako loše, biti ušuškan u sredini, pa još sa tendencijom pomeranja ka boljim mestima. Međutim, ima i drugačijih istraživanja: podaci Eurostata pokazuju da, u Evropi, Srbija ima naveći jaz između siromašnih i bogatih, jer 20 odsto najbogatijih ima na raspolaganju devet puta više novca od 20 odsto najsiromašnijih. To je čak gore od Turske, gde je ta razlika 8,7 puta (zato Turci i otvaraju fabrike kod nas, jer svoju sirotinju moraju više da plaćaju).
Izveštaj obelodanjuje i da Srbija ulazi u manjinu evropskih zemalja (svega šest) u kojima stariji od 65 godina imaju nešto veće prihode od mlađih generacija (inače je obrnuto). To zapravo znači da penzioneri u Srbiji teško da mogu da se nadaju da će im penzije ikada biti vraćene na pređašnji nivo, na kom su bile pre smanjivanja! Prosto, kad kapitalizam ne želi da našu dacu plaća više, onda moraš da oboriš penzije…