SREDNJI BANAT – MEĐU KANDIDATIMA ZA ODBORNIKE SVAKI PETI MLAĐI OD 30 GODINA

Iskustvo pre poletnosti

Poput većeg dela Srbije i u srednjem Banatu stranke na vlasti za manje od nedelju dana predale su liste svojih kandidata za odbornike u gradskoj i opštinskim skupštinama. Zajedno sa naprednjacima, socijalisti, pristalice Saveza vojvođanskih Mađara, Pokreta socijalista i Jedinstvene Srbije, za lokalne izbore 26. aprila, kandidovali su 419 ljudi za „samo” 187 mesta u klupama pet lokalnih parlamenata.
Analiza životne dobi Banaćana koji su kandidovani da grad i opštine vode u narednom četvorogodišnjem mandatu, od približno četiri i po decenije u proseku, potvrđuje dobro znanu činjenicu da živimo u delu Srbije koji sve intenzivnije stari, a da one koji su tek zakoračili u punoletnost, bavljenje politikom ne interesuje. Da je drugačije, stranke poput SNS-a, SPS-a ili SVM na svojim listama sigurno bi imale više od četiri kandidata mlađih od 20 godina, jednog manje od broja sugrađana koji su ušli u osmu deceniju, a žele da se i dalje bave politikom. Odnosno, ne bi tek svaki peti kandidat bio mlađi od 30 godina.
Politikolog Miroslav Samardžić podseća da prosečna starost stanovništva Srbiji iznosi 43,16 godina, a da je ona na izbornim listama u srednjem Banatu nešto viša, kako uostalom i priliči ovom delu zemlje koji i slovi za sve stariji.
Z. Dedić

Opširnije u štampanom izdanju