SRPSKO-FRANCUSKA PORODICA UŽIVA U BANATSKOM SELU

U Lukićevo – umesto u Irak

Odmah po završetku Fakulteta za međunarodne odnose Jan Lagenstajn se obreo u misiji KFOR-a na Kosovu i Metohiji. Prema Srbiji gaji i posebne emocije, nakon što se oženio Isidorom iz Kosovske Mitrovice, sa kojom ima dvoje dece, Eliota i Lolu. Spletom okolnosti porodica dane epidemije zbog korone provodi u Lukićevu, u kući koju im je ustupila jedna Novosađanka.
Sem u KFOR-u, Jan Lagenstajn je bio u misijama u Centralnoafričkoj Republici, Palestini, a sada u Iraku. Na putu ka ovoj zemlji iz Liona, zaustavljen je u Srbiji zbog otkazanih letova. Poželeo je da sa porodicom vreme provede na selu. Jan navodi da su slično razmišljali i u Francuskoj kada je reč o lakšem prevazilaženju izolacije u doba korone.
– U Francuskoj je bio policijski čas 24 sata, tako da je neprijatan boravak u stanu po ceo dan i ne možeš nigde da izlaziš. Ljudi su potražili da idu van grada i da budu na selu. Meni ovo nije strano, moj otac živi u vinogradskom kraju Božule. To je tipično francusko selo, jedina razlika je što nije ravnica, već je krajolik brdovit – kaže Jan Langestejn.
M. Novaković


Opširnije u štampanom izdanju