STARI ZANATI – NOVE IDEJE: POD „ČAROBNIM DRVETOM”, OPLEMENjENI SVET MAŠTE, RUČNO STVARANE LEPOTE I TRADICIJE

Nasleđe inspiracija za moderna vremena
Gotovo u samom centru Zrenjanina, a opet nekako skrivena, nalazi se prodavnica Udruženja „Čarobno drvo” na kojoj piše „hand made”. Tu, na početku Ulice Stevice Jovanovića oni koji imaju dara za rukotvorine mogu da izlože i prodaju svoje ručne radove. Prema zamisli osnivača „Čarobnog drveta”, Slavice Knežević, uskoro će biti otvorena i radionica za one koji žele da nauče kako se, recimo, hekla. Moći će da uđu u tajne starih zanata na, kako ona kaže, nov način.
Mnogi od nas imali su neko svoje utočište, neko svoje tajno mesto ili čarobno drvo. Zrenjaninci mogu da ga pronađu baš ovde, jer je to jedinstven prostor u gradu. Kada se umore od svakodnevice, kada žele da pobegnu od sivila i briga u „Čarobnom drvetu” ući će u svet ručno stvarane lepote. Ima tu svega – ukrasa, prelepog nakita od raznog materijala (od metala ili epoksi smole), torbi, nesesera, šalova, kravata, leptir mašni od drveta, ali i onih „bakinih leptir mašni”, suvenira, ručno oslikanih majica… Sve je to rađeno raznim tehnikama, recimo pirografijom, a sve ručno, s ljubavlju i uz mnogo mašte. Važno je biti svoj. Kreativci iz raznih krajeva Srbije, ali iz Zrenjanina najviše, pokazuju svoje umeće i podstiču druge da urade nešto slično.
– Udruženje sam osnovala sa željom da pokažem da nasleđe iz prošlosti može da bude i moderna vrednost današnjice – kaže Slavica, po struci pravni tehničar. – Putem interneta došla sam do imena zaljubljenika u ručni rad. Osim što su rekli da će poslati svoje radove, oni su pohvalili nastojanje da se osmisli prostor u kojem će moći da se izlože i kupe predmeti nastali „svojom rukom”, već i da se stvaraoci upoznaju i razmenjuju ideje.
Dok te kišovite subote, pijuckajući kafu „tri u jedan” i sok od zove razgovaramo uz zvuke nekog starog roka, u „Čarobno drvo” ulazi Katica Rogač koja oslikava tanjire bauer tehnikom. Katica je domaćica, i kaže da je presrećna što grad ima ovako osmišljen prostor i da se uvek lepo oseća kada tu dođe. Ulazi i čovek srednjih godina, treba mu poklon za neku firmu koja slavi godišnjicu…
– Zrenjaninci su me baš prijatno iznenadili. Vole ovde da dođu, posebno devojke kada treba da kupe poklon za rođendan, a kasnije i nešto i za sebe. Ovde ima i ukrasnih upotrebnih predmeta, kao što su to portikle za bebe. Nismo u strogom centru, ali nas kupci ipak pronađu. Bilo je i stranaca, kupovali su poklone. Sigurno ih je neko uputio da dođu. Verujem u ovo što radim, verujem da ručni rad vredi i ne odustajem – priča nam mlada Zrenjaninka.
Slavica priznaje da ne ume ni da hekla ni da štrika, ali da je uvek volela ručni rad i divila se onima koji sami mogu da naprave lepe stvari. Baš zato je i želela da podstakne ljude da pokažu kreativnost i da je podele sa drugima. Drvo je materijal koji joj je bio prva asocijacija za kreativnost, pa se i u radnji nalazi rustična klupa.
– Pričala sam vam o radionici u kojoj bi se učilo o zanatima. Pre svega, mislila sam na mlade koji bi na taj način mogli korisno da provedu slobodno vreme. Ali, nikad se ne zna, možda neki od njih u tome pronađu hobi, a neki i posao kojim bi mogli da se bave. U Udruženju su spremni da odvoje vreme za rad u radionici. Verujem da ćemo uskoro galeriju urediti i početi obuku – najavljuje nove aktivnosti naša sagovornica.
Na ideju da otvori radionicu podstakla ju je sestričina koja ima 13 godina. Došla je u posetu i stalno je bila za kompjuterom. Kada je nestalo struje, što u Zrenjaninu biva, dete nije znalo šta da radi. Tada je shvatila da mališane treba bar na neko vreme odvojiti od kompjutera, igrica, slanja poruka…
Slavica je okupila više od 30 kreativnih ljudi. Jedna od njih je Gorana Beaverhausen koja je na Fejsbuku ostavila poruku da je „Čarobno drvo” jedinstveno kao što su i radovi, pravljeni s ljubavlju, koji se tu nalaze.
MILENA BEČEJAC