GODIŠNjI KONCERT ČLANOVA GERONTOLOŠKOG KLUBA U KULTURNOM CENTRU ZRENjANIN: KAP LEPOTE, DOBROTE I MUDROSTI PORUKA SVIM GENERACIJAMA

Dodali su život godinama, a osmeh životu
Oni i dalje vole, raduju se, druže se, uče kompjutere i strane jezike, učestvuju u kvizovima, pišu pesme, slikaju… Zajedno idu u pozorište, u šetnje, na rođendanska slavlja. Uživaju u pesmi i igri za koju sada imaju više vremena nego pre odlaska u penziju – oni su članovi Gerentološkog kluba. Na nedavno održanom godišnjem koncertu u Kulturnom centru Zrenjanina pokazali su šta rade i čemu se raduju.
U brižljivo pripremljenim narodnim nošnjama igraju svoju igru – dodaju život godinama. Za ovaj koncert odabrali su najbolje iz širokog repertoara kojim su već oduševili mnoge posetioce. Program su nazvali „Kap lepote, dobrote i mudrosti”…
– Radili smo cele godine ne da bi nas neko hvalio, već da obezbedimo dostojanstveno mesto u društvu, da produžimo sebi zdrav život i postanemo važan činilac porodice i zajednice – govori Mira Draganov, jedna od najaktivnijih članica Kluba, dama koja se uspešno bavi slikanjem, pisanjem i konferansom. – Ovim koncertom, kao i prethodnih godina, obeležavamo oktobar, mesec starih. Privilegija je prirode da se doživi duboka starost.
I citira Jovana Dučića: „Nema nijednog ostarelog kralja koji ne bi pristao da bude običan mlad poručnik”, zato zapevajmo i zaigrajmo kao kada smo bili mladi.
U publici su članovi njihovih porodica, komšije, prijatelji, sugrađani… Tu je i direktorka Gerontološkog centra Zorica Vučković koja ponosno posmatra ovaj spektakl. Aplauzi prate nastupe…
Hor Doma za stara lica i Kluba za stara i odrasla lica nastupa pod dirigentskom palicom Branislava Gagića, profesora zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković”. Solisti su Vlastimir Momirov, Veronika Čikoš, Rosa Marjanović, Pavel Žebeljan, Nikola Brakus, Milena Radlovački… Poete su Lazar Laušev, Mirjana Levakov i Katarina Milojević….
Predstavili su se i članovi folklorne sekcije, izvorna pevačka grupa „Seferini” koja neguje pesme i igre iz Banata i već ima svoj CD, članovi dramske sekcije koji su igrali „Selo Sakule, a u Banatu” (Jelica Virijević, Vlastimir Momirov, Miloš Đatkov i Veljko Jovanović). Sve to prati orkestar kluba koji čine Vasilije Marijanu, Zoran Kavalić, Nikola Brakus i Vanja Ilijev.
I život ide dalje, na krilim pesme i igre… Ili, kako to kaže Milka Kuridža, koja najrađe peva u duetu sa drugaricom Julijanom Veskov „ovo je moj život, kad se probudim i pomislim da danas idem na probu, a da će uskoro koncert, sunce me obasja”.
– Veselim se svakom susretu sa svojim prijateljima, učenju svake nove pesme, svakom koncertu, putovanju… Radujem se zato što pesma leči a igra podmlađuje. I srce jače kuca – kaže Milka.

BROJNO ČLANSTVO
– Klub za stara i odrasla lica pri Gerontološkom centru postao je izuzetno privlačan za naše sugrađanke i sugrađane, pa člansku kartu poseduje više od 360 osoba. Klub je u ulici Nikole Pašića 11. Imamo dve sale, baštu, kuhinju i prateće prostorije. Klub pruža odlične uslove za brojne aktivnosti. Sekcija ljubitelja poezije i proze okuplja zaljubljenike u lepu reč, folklorna sekcija je imala nekoliko zapaženih nastupa, uporedo sa njom je i muzička sekcija sastavljena od izvrsnih solista i muzičara. Aktivne su i dramska, računarska i sportske sekcije – pikado, stoni tenis, šah – kaže Danica Đorđević, koordinatorka Kluba.

BRANKA JAJIĆ