STEFAN JANjATOV DONEO ZRENjANINU I SAVATE KLUBU BANAT TITULU SVETSKOG ŠAMPIONA

Momenti za radost i ponos
Dvadesetdvogodišnji mladić iz Melenaca Stefan Janjatov, član zrenjaninskog Savate kluba Banat, postao je šampion sveta! Na planetarnom prvenstvu u savate boksu, održanom u Varaždinu od 8. do 11. septembra naš borac se nakon pet pobeda okitio zlatom u kategoriji do 75 kg. Veliki Stefanov uspeh nije iznenađenje jer je on više puta dokazao da mu je mesto u svetskom vrhu. Treneri Ivana Popadić Popov, trostruka prvakinja Evrope i dvostruka vicešampionka sveta, i Slobodan Popov, koji se dva puta okitio svetskom titulom i tri puta planetarnim srebrom, preneli su mladom asu znanje i iskustvo, a njihov zajednički rad krunisan je svetskim tronom.
– Ovo zlato je najveći uspeh u mojoj dosadašnjoj sportskoj karijeri, još uvek nisam ni svestan da sam prvak sveta. Nije bilo lako, u finalnoj borbi stigao me je umor od prethodnih mečeva, noge su mi bile teške, ali sam dao 150 odsto svojih mogućnosti i pobedio. Vredelo je, zbog ponosa i sreće koje sam osećao kada sam se popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja, dobio zlatnu medalju i slušao himnu Srbije. To treba doživeti, za takve trenutke vredi trenirati, odricati se, biti uporan – rekao je Stefan Janjatov.
Novi svetski šampion je do najsjajnijeg odličja došao pošto je u grupi savladao takmičare iz Kine i Irana, u četvrtfinalu je bio bolji od Francuza, u polufinalu je pobedio Britanca, inače svetskog prvaka, a u finalu je nadjačao Italijana.
– Poseban izazov je bila borba sa predstavnikom Francuske jer oni važe za majstore savatea. No, dobrom taktikom i fizičkom pripremom Stefan je došao do pobede. U polufinalu je jakim tempom slomio Britanca, a u finalu je pokazao svu lepotu savatea i rutinski pobedio Italijana. Ivana i ja smo verovali u ovog skromnog i vrednog mladića, međusobno poverenje i disciplina doneli su vrhunski rezultat. Pokazali smo da se u Zrenjaninu ozbiljno radi i da smo svetska sila – rekao je Slobodan Boba Popov koji je svoju drugu titulu svetskog prvaka osvojio 2006. godine u Francuskoj, a deset godina kasnije njegov učenik ponovio je taj uspeh.

SNOVI SE OSTVARUJU
Stefan trenira, ali i radi, nema mnogo vremena za odmor i slavlje, planira da nastavi sa treninzima i da se sprema za takmičenja koja ga u narednom periodu očekuju. Kako u šali kaže, vremena ima samo za spavanje, i to ako dobro rasporedi obaveze.
– Svestan sam da je slava prolazna, prija mi, ali od toga se ne živi. Sada me moji Melenčani i Zrenjaninci zaustavljaju na ulici i čestitaju, oduševljeni mojim distignućem. Ali, ja sam isti onaj Stefan koji sam bio i pre titule, samo što se moji snovi polako ostvaruju. Ovu medalju kačim na zid svoje sobe i nastavljam poteru za novim odličjima – objašnjava Stefan.

B. MANDIĆ