STONOTENISER DIMITRIJE LEVAJAC O SVOM PUTU OD MOSKVE DO ZRENJANINA

Sve je počelo u podrumu…

U Moskvi sam mnogo naučio, ali pravo znanje sam, za kratko vreme, stekao u Zrenjaninu, kaže mladi sportista

Iz Moskve je prošle godine u zrenjanninski Stenes došao mladi stonoteniser Dimitrije Levajac (17). Vrlo brzo je postao nezamenjiv u klubu i juniorskoj reprezentaciji Srbije. Nedavno je u Turskoj, na šampionatu Balkana za igrače do 21 godine, osvojio srebro ekipno i bronzu u pojedinačnoj konkurenciji. U kvalifikacijma za prvenstvo Evrope, na susretu sa selekcijom BiH u Sarajevu, debitovao je za seniorski tim.
Kako si se obreo u Moskvi?
– Poreklom sam iz Banja Luke, moj deda po ocu Tihomir Levajac je poznati književnik. Tetka i teča sa tatine strane su 1990. godine poslom otišli u Moskvu gde su osnovali firmu. Potom je moja porodica – tata Boris, mama Ivana i ja, koji sam tada imao šest godina, takođe otišla u prestonicu Rusije. Roditelji su počeli da rade kao građevinski inženjeri, a u Moskvi su rođeni moja sestra Natalija (15) i brat Grigorije (11).
Kada si počeo da treniraš stoni tenis?
– Igrao sam u podrumu zgrade, a potom sam trenirao u sportskoj školi u Moskvi. Zavoleo sam taj atraktivni sport koji je veoma cenjen u inostranstvu, pogotovo u Kini. Perefektno govorim ruski, u Moskvi sam mnogo naučio, ali pravo znanje sam, za kratko vreme, stekao u Zrenjaninu.
Brzo si napredovao, postao jedan od najboljih mladih igrača u Srbiji.
– Zrenjaninski stonoteniseri imaju najbolje uslove za rad u celoj državi. Predsednik Banata i Stenesa Dmitar Majstorović je čovek od akcije, poverenja i razumevanja. Banat je ove godine osvojio petu titulu, a Stenes ušao u plej-of. Atmosfera je sjajna, treniramo dva puta dnevno, sparingujemo sa inostranim igračima koji rado dolaze kod nas. Nedavno smo ugostili Osječane.
Zavoleo si Zrenjanin, klub u kojem igraš, saigrače. Koliko je to važno?
– Naše stonoteniske klubove krasi sjajna atmosfera i drugarstvo, pomažemo jedni drugima. Imamo odlične trenere – Dragana Klajića, Žarka Zakića i Slobodana Lugonju. Kada se radi, kod nas je pakleno, ali nema opterećenja i pritiska, a kada se odmaramo, opuštamo se, šalimo… Zato su rezultati vrhunski.
Koji su tvoji dalji planovi vezani za klub, reprezentaciju i školu?
– I ove sezone cilj Banata je titula, a i Stenes želi da bude u vrhu. Igrati za reprezentaciju je divan osećaj i jedva čekam novi poziv selektora. Sad sam u četvrtom razredu Gimnazije, potom ću možda na studije, verovatno na neki tehnički fakultet. Za sada ne planiram da odem iz Zrenjanina, koji mnogo volim.

  • VELIKI POTENCIJAL
    Treneri Dragan Klajić i Žarko Zakić ističu da je Dimitrije vrlo talentovan i vredan, hoće da radi i napreduje. Ima sve predispozicije da postane vrhunski stonoteniser. Inače, mladi as je omiljen među saigračima, počev od kapitena Ilije Majstorovića i ostalih u Banatu i Stenesu.

Ž. CVETIĆ