SUSRET POSLODAVACA I NEZAPOSLENIH NA 25. SAJMU ZAPOŠLJAVANJA U ZRENJANINU

Najtraženiji operateri u proizvodnji

eposrednim razgovorom sa predstavnicima firmi i predajom radnih biografija, sugrađani su imali priliku da pronađu budući angažman. Velika berza rada održana je sredinom maja. Više od 20 poslodavaca iskazalo je potrebu za 454 radnika. Između ostalih, traženi su prodavci, pravnici, viljuškaristi, inženjeri tehnologije, krojači.
Kako kaže Goran Tomović, v. d. direktora zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, dve firme nudile su i pozicije za osobe sa invaliditetom. Najveći broj radnih mesta – 230, otvoreno je za operatere u proizvodnji. Najviše radnika tražile su kompanije „Linglong” (145), „Lir” (55), „Tisa” (50), „Drekslmajer” i „Mizan” (po 31).
– U našem Okrugu na evidenciji ima oko 10.000 nezaposlenih, od toga je u Zrenjaninu malo više od polovine. Na Sajmu se prošle godine zaposlilo 460 lica, a od 2005. godine, od kada se događaj održava, posao je pronašlo nešto više od pet hiljada osoba – rekao je Tomović.

ATRAKTIVAN IT SEKTOR
Po struci dekorater zidnih površina, dvadesettrogodišnji Ognjen Đulinac na Sajam je došao prvi put. Do sada je radio honorarne poslove, zatim kao trgovac i vozač.
– Rekao bih da je ponuda dobra. Završio sam kurs iz programiranja te bih voleo da nađem nešto u toj oblasti – ističe naš sagovornik.
Dodaje da do sada nije imao dobro iskustvo na tržištu rada. Najveći problem je, kako kaže, to što poslodavci uglavnom ne ispune ono što na razgovoru obećaju.
U nadi da će naći, pre svega, stabilan posao, sajam je posetio pedesetogodišnji Siniša Brkić, po struci stolar. Ističe da mu nije važno da zaposlenje bude u struci, već da dobije priliku da stekne uslov za penziju.
– Devedesetih godina prošlog veka sam iz Banije došao u Perlez. Sedam godina sam radio, ali mi ni dan radnog staža nije uplaćen. Potom sam promenio posao, no onda plata nije bila redovna. Ne biram, radiću bilo kakav posao – ističe Siniša Brkić.
Sara Jandrić je krajem prošle godine diplomirala informacione tehnologije. Objašnjava da u njenoj struci ima dosta prilike za praksu, jer je za zapošljavanje potrebno poznavati programske jezike. Sajam je posetila spremna da nađe prvi posao.

CENI SE PRAKTIČNO ZNANJE
„HSE grup” (HSE group) iz Beograda tražila je inženjere iz oblasti tehničko–tehnoloških nauka sa položenim stručnim ispitom. Prema rečima predstavnika preduzeća Gorana Ristića, dve pozicije otvorene su za savetnike i referente bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištu „Linglonga”. Osim toga, firma nudi i radna mesta u Gornjem Milanovcu, Ljigu, Čačku, Beogradu i u Rumi.
– Prvi put smo u Zrenjaninu. Ponuda na tržištu rada je dobra, prijavljuje se dosta mladih ljudi koji su voljni da uče i rade – zaključuje Ristić.
Da je na tržištu rada malo mašinskih inženjera sa iskustvom, potvrđuje Vanja Milić, direktor preduzeća „Geze” (GEZE). Ovo preduzeće traži četiri radnika sa navedenim kompetencijama, isto toliko softver developera (software developer – c++), kao i pet radnika u proizvodnji.
– Ima pametnih mladih ljudi, ali nije lako doći do njih jer mnogo njih ostaje u većim gradovima. Takođe, da bi primenili znanje potrebno im je iskustvo. Zato fakulteti treba studentima da obezbede način da steknu praktično znanje – smatra Milić.

 

Devet radnih mesta na pet pozicija Zrenjanincima je ponudila kompanija „BB trejd”. Tražili su magacionere, viljuškariste, prodavce, vozače i zamenika poslovođe.
– Ove godine otvaramo centralni magacin, te će uskoro biti otvoreno još radnih mesta. U planu je i nekoliko novih prodavnica u gradu, pa smo u potrazi za budućim kolegama, najčešće na pozicijama prodavaca i poslovođa – najavljuje Tatjana Arsenov, saradnica za zapošljavanje.

J. Šormaz