SVE ČEŠĆE SE SUGRAĐANI ORGANIZUJU KAKO BI OČISTILI GRAD OD SMEĆA

Akcija „Treš hirou” za Plankovu baštu

Sunčano nedeljno popodne 21. aprila dvadesetak sugrađana odlučilo je da provede u parku kod Kulturnog centra – ne da bi se odmarali već da ovaj gradski kutak očiste kako bi zapravo postao mesto za predah i uživanje. Tokom nešto više od dva sata sakupili su oko 160 kilograma smeća u 22 džaka. Ova akcija je organizovana kao deo globalnog ekološkog pokreta „Treš hirou” (Trash hero – „junak smeća”).
Učesnicima su bile obezbeđene rukavice, zatim kese za različite vrste otpada – komunalni, staklo, plastiku i limenke, a posebno su odvajani plastični čepovi koji su poslati Udruženju „Čep za hendikep”. Vreće sa limenkama prosledili su jednoj reciklažnoj firmi, prikupljenu plastiku dostavili su grupi aktivista „Zelene šape”, a staklo je ostavljeno sakupljačima sekundarnih sirovina, navodi Jelena Bunić, članica grupe sugrađana koja je pokrenula „Treš hirou” akciju u Zrenjaninu.
U gotovo svakom ćošku parka, poznatog kao Plankova bašta ili nezvanično „narkić-parkić”, bilo je đubreta. Dušan Ivanišević i Vanja Milenov sakupljali su parčiće stakla kod kružnog zidića u sredini.


– Odlučili smo da provedemo nedelju po podne ovde u parku zato što je jako lep dan, a kad već imamo vremena, bolje je da uradimo nešto za svoj grad. Družimo se i radimo korisnu stvar – kaže Vanja Milenov. Dodaje da je važno podstaći razvrstavanje otpada, a da joj u gradu inače smeta to što nema dovoljno kanti za smeće.
– Problem je i što kada ih postave, pojedinci ih sruše i unište, a đubre bacaju okolo. Takođe primećujem da vlasnici pasa ne skupljaju za ljubicima kada ih šetaju. Inače, moji ukućani i ja obavezno odvajamo pet ambalažu u posebnu kantu, a redovno skupljamo i čepove za akciju „Čep za hendikep” – kaže ona.
Na brdašcu u parku prema Crvenom krstu ima mnogo đubreta, između ostalog stare raspadnute odeće i raznih knjižica. Željan Popov i Nikola Pešić šale se da istovremeno čiste i obrazuju se.
Nakon čišćenja, predveče je u Kulturnom centru prikazan ekološki dokumentarni film.
Zrenjaninska nedeljna akcija deo je kampanje „Treš izazov Srbija”, a podršku su dali beogradska grupa ove inicijative, kao i firma „Ekostar pak”. U pitanju je globalni ekološki pokret koji ima ogranke po celom svetu – u Češkoj, Švajcarskoj, Singapuru, Tajlandu, Maleziji, Njujorku.
Budući da akcije čišćenja same ne rešavaju problem smeća, „Treš hirou” organizuje i druge aktivnosti, koje se između ostalog bave smanjenjem upotrebe plastike i edukacijom oko razvrstavanja otpada. M. Maričić

M. Maričić