Darovi od srca

Piše: Milena Bečejac

Vreme, jednostavno, leti. Kao da je juče bio Božić, a sada očekujemo uskršnje praznike. I u ovim, kao i u drugim praznicima, ima radosti, i topline, posebno onog porodičnog okupljanja. I darovanja i darivanja.
Zato, ne mogu a da se ne podsetim na veliki gest ultramaratonaca „Korakom do kuće od srca”, koji su trčali za porodicu Dudaš iz Mužlje. I zahvaljujući njihovoj energiji, i mnogim dobrim ljudima, ova višečlana porodica dobila je novi krov nad glavom. Porodica Dudaš je živela u teškom materijalnom stanju, sa četvoro dece od kojih jedno boluje od cerebralne paralize. Saša Nikolić je jedan od organizatora ove izuzetne akcije. Nenad Škundrić, Boris Knez Knežević, Ivan Radosavljević, Mario Barlakov trčali su od Zrenjanina do Beograda, a na povratku iz Beograda, imali su pomoć četvoronožnog drugara – psa lutalicu koji je stigao do cilja i u Zrenjaninu pronašao dom.
Naravno, nije ovo jedina humanitarna akcija – toliko ih je bilo od početka godine. I nema velikih i malih akcija, jer za svaku od njih potrebno je veliko srce. I dobro je ako se tako ponašamo u našoj svakodnevici, koja nije laka, koliko smo spremni da budemo iskreni, i koliko želimo da pomognemo drugima. I svaka takva akcija, i svaki gest, vraćaju nam, uvek iznova, kao i ovo proleće, nadu da može i da mora da bude drugačije.
Nedavno sam bila u Poljoprivrednoj školi gde su maturantima o preduzetništvu govorili oni koji su uspešni u svom poslu. I posle časa, čula sam od Gorjane Ponjević Balani da ona i suprug za kćerkicu Mateu organizuju rođendan sa humanom namerom. Mali gosti slavljenici ne donose poklone, već novac koji bi za njih izdvojili stavljaju u posebnu kutiju, pa je tako prošle godine od tih para kupljen logopedski set za Razvojno savetovalište. Gorjana kaže da će tako biti i ove godine…
I, zaista, ovo su samo neki primeri: naš list nastoji da zabeleži donacije, humanitarne akcije, pomoć pojedinca ili firmi. Nisu sve te akcije vezane za praznike ali, eto, za praznik, veliko hvala svim ljudima velikog srca…