SVEČANI KOKTEL U KULTURNOM CENTRU: Rezime 2019. i planovi za 2020. godinu

Ove godine Kulturni centar organizovao je i realizovao preko 400 različitih programa i imao više od 120.000 posetilaca. Mi smo jedna od retkih ustanova koja radi skoro 365 dana u godini. Zato se zahvaljujem mojim kolegama, radnicima ove ustanove na požrtvovanju i profesionalizmu – rekao je Goran Marinković, direktor KC-a u svom obraćanju na današnjem koktelu na kojem su rezimirani rezultati rada iz predhodne godine, najavljene aktivnosti za narednu, 2020. i predstavljen „Klub prijatelja Kulturnog centra”.
Klub je postao sastavni deo saradnje ove ustanove sa privatnim preduzetnicima, osnovan sa ciljem ulaganja sredstava za dalju adaptaciju prostora odnosno infrastrukturna ulaganja koja bi usmerila Kulturni centar u pravcu stvaranja moderno opremljene ustanove kulture u skladu sa zahtevima i potrebama 21. veka i u interesu realizacije velikog broja programa koji bi trebali da se organizuju i za koje je potrebna određena infrastrukturna „podrška” odnosno adekvatan i renoviran (prostorni) ambijent.

Jedna od odlika poslovanja PerSu marketa jeste ulaganje u razvoj lokalne zajednice i unapređenje kvaliteta života svih građana u njoj. Pod sloganom Naše nama vredno, pokrenut je i projekat Naši smo iz kog je proistekla ideja o saradnji sa Kulturnim centrom koja je ozvaničena prošle godine, a partnerstvo je potpisano uz podršku Grada Zrenjanina.

– Svesni toga, zajedno smo započeli proces obnove ove institucije. Pored investicije od 4 miliona dinara u obnovu, ponovo je pokrenuta ideja o Klubu prijatelja Kulturnog centra, o čijem osnivanju smo danas potpisali Sporazum o formiranju zajedno sa Diginetom – štamparijom i studiom sa grafički dizajn, udruženjem Vebit Zrenjanin, Mat Trade i Jelkom Đorđević, arhitektektom. Naš zajednički cilj i zadatak jeste da ulaganjem u jednu od najvažnijih ustanova kulture u gradu damo doprinos kulturnom progresu i stvaranju temelja održanja tradicije i napretka društva narednim generacijama – objasnila je Sloboda Stojanović, rukovodilac marketinga Kompanije PerSu.

Veliki je broj aktivnosti i programa Kulturnog centra koji su jedinstveni i prepoznatljivi, sa jakim identitetom i idejom osnaživanja i stvaranja zrenjaninske kulturne scene, koja u mnogo puta prevazilazi lokalni okvir i pozicionira se sa prepoznatljivim kulturnim brendovima i događajima.

Kulturni centar postoji 41 godinu. Tokom tog perioda, ova institucija je bila inkubator brojnih generacija umetnika koji su kroz svoje stvralaštvo bogatili kulturnu baštinu našeg grada i oduvek se nalazio na mapi naše turističke ponude.

Ovogodišnje rezultate rada, programe i projekte koji su realizovani predstavila je Sandra Banjanin, urednica programa vizuelnih umetnosti i koordinatorka za saradnju. Mišo Živanov, grafički dizajner i jedan od kreatora idejnog koncepta obnove Kulturnog centra prikazao je kako bi ova ustanova trebala da izgleda u budućnosti.

Čast da otvore svečani program pripao je Dečjem horu Kulturnog centra koji vodi mr Senka Milisavljević.

M.Malbaški

Foto: Kulturni centar