SVEČANIM KONCERTOM ZAVRŠEN 17. MEĐUNARODNI SUSRET MLADIH U ZRENJANINU: Muzikom i rečima poručuju da je mir najvažniji

Međunarodni susret mladih, projekat rođen u Nemačkoj, koji se ostvaruje već sedamnaesti put, a ove godine u našem gradu, završen je sinoć (u subota, 5. avgusta) svečanim koncertom U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“.

Poruku mira poslali su mladi muzičari, članovi Simfonijskog orkestra mladih iz muzičkih škola Rusije, Poljske, Rumunije, Rusije, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

Učesnike je pozdravila direktorka Muzičke škole „Josif Marinković“ Danijela Radaković Derikrava, a svečanost je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. Medjunarodni susret mladih je osmislio, 2.000. godine tadašnji gradonačelnika nemačkog grada Nojmarkta Arnold Graf. Jedan od njegovih inicijatora je i Zigfrid Miler, rukovodilac Kancelarije za mlade u Nojmarktu koji se nadahnuto obratio prisutnima, zahvalivši se svima, na sinoćnom koncertu, koji su doprineli realizaciji projekta za mir.

Članove Simfonijskog orkestra mladih i soliste, kojima je dirigovao Tomislav Fačini – Hrvatska, publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom. Izveli su Sinfoniju koncertante za obou, klarinet, hornu, fagot i orkestar u Es duru” Wolfganga Amadeusa Mocarta. Solisti su su bili Damir Softić – oboa, Aleksa Marinković – fagot, Milan Stojanović – horna i Marko Derikrava – klarinet, student Akademije neumetnosti Novi Sad.

Posetioci su uživali i u izvođenju Simfonije broj 8 u h-molu Franca Šuberta („Nedovršena“). Voditeljka je bila Bojana Grujin.

Organizatori realizacije projekta u našem gradu su Grad Zrenjanin i Muzička škola „Josif Marinković“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine – nacionalne zajednici, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Kulturnog centra Zrenjanina, Narodnog pozorište „Toša Jovanović“, Turističke organizacije grada Zrenjanin i Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“

Tokom osmodnevnog boravka u Zrenjaninu učesnici Susreta su posetili izletište Ribarskog gazdinstva Ečka, Idvor – rodno mesto Mihajla Idvorskog Pupina i Beograd, gde su im vodiči bili poslenici Turističke organizaciuje Zrenjanin Jaroslav Stevanov i Voja Cvetić. Žurka učesnika, kako kažu nezaboravna, održana je u Kulturnom centru Zrenjanina, gde su bile i svakodnevne probe.

Još se pouzdano ne zna ko će biti domaćin sledećeg. 18. Susreta mladih, ali e očekuje da to bude Santpetersburg, u Rusiji.

Tekst I foto Branka jajić

i Foto SledgeH

(Opširnije u pisanom izdanju)