BELO BLATO: U znaku „Slatkog dana”

Slatkiši i sve te zemaljske slatke čarolije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Pogotovo kada su pripremljene s mnogo emocija i kolačarskog iskustva – rekao je juče na otvaranju beloblatske manifestacije „Slatki dan” Milan Nedeljov, direktor mesne Osnovne škole čiji su učenici ulapšali događaj poletom, radošću i talentom.
Prisutnima su se obratili i Anuška Šimon, predsednica Kluba žena, organizatora, i Miroslav Markuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato. Podršku su dali i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ministarstvo za lokalnu upravu, lokalna uprava i sponzori.
Žiri, u kome su bile Milena Goda, Marija Herćan, Jarmila Hromčik i Smiljana Nedeljkov, imao je težak zadatak da proglasi pobednike jer se svaka od 18 ekipa potrudila da napravi najbolje kolače, ali i da najlepše ukrasi štand. U kategoriji uređenosti štrandova prvo mesto osvojilo je Udruženje žena „Vredne ruke“ iz Botoša. U kategoriji ručnih radova-vezova najbolja je bila Eržebet Gera iz Mužlje. U onoj, za ovu manifestaciju najznačajnijoj kategoriji, u spremanju kolača po receptima baka, plasman je sledeći: treće mesto osvojila je Anka Lozavnov iz Titela sa troslojnim starinskim kolačem izuzetnog ukusa i vizuelnog izgleda. Drugo mesto pripalo je Ilonk Vrška iz Belog Blata čiji je rolat sa bundevama i džemom privukao pažnju svih posetilaca . Po oceni četvoročlanog žirija, ovogodišnji najbolji kolač napravila je Smiljana Mraković iz Kikinde.

  1. Bečejac

Foto: J. D. Njegović