Sloboda pod pleksiglasom

Piše: Milena Bečejac

Jednostavno, ne mogu da verujem. Pre nedelju-dve prolazila sam ulicom Cara Dušana. Pažnju mi je privukla spomen-tabla na kojoj piše da je u toj zgradi štampana „Slobodna Vojvodina” – od 2. oktobra pa sve do 25.novembra 1944.godina. Novine je uređivao pesnik i borac Jovan Popović. Spomen-ploča je postavljena 15. novembra 1952. godine – Gradski odbor Saveza boraca NOR-a Jugoslavije. Mislila sam da slova na spomen-ploči treba malo ojačati, obnoviti je na neki način. Onda pronađem na jednom od gradskih portala da je preko ovog spomen-obeležja stavljen pleksiglas, kao zid.
Ne prestajem da se čudim, a čuditi se još jedino i znam – ko je od nadležnih izdao dozvolu za tako nešto. Zar nije mogao da se ostavi prostor za tablu, za „Slobodnu Vojvodinu” jer je to svedočanstvo o jednom vremenu. Ali, kome je još stalo do prošlih dana.
Inače, obeležismo 2. oktobar, dan kada je naš grad oslobođen. Prilika i da se setimo novinarstva. Dakle, prve novine koje su ljudi čitali na dan oslobođenja 2. oktobra 1944. godine pojavile su se, u vidu plakata, kako to piše u monografiji o Zrenjaninu iz 1966. godine, sa proglasom Narodnooslobodilačkog odbora. Zatim, kako se navodi, 6. oktobra te iste godine je izašla „Sloboda”, prvi posleratni lokalni list koji je pokrenuo Narodnooslobodilački odbor. Mogle su da se pročitaju vesti sa fronta i prvi materijal o oslobođenju grada. Drugi broj već donosi nove teme – život u gradu, o utakmici između „Obilića” i „Zvezde” iz Bečeja, zatim prikaz pozorišne predstave, Nušićev „Analfabeta” i najavljena predstava drame „Žrtve slobode”, dok je treće izdanje bilo posvećeno oslobođenju Beograda. Izašlo je 11 brojeva.
Godine 1945. Lazar Običan pokreće „Privredne novine”. Najviše su pisale o poljoprivedi. Sva je prilika da su izašla samo tri broja.
Inače, kada je „Slobodna Vojvodina” preseljena u Novi Sad, odnete su i mnoge štamparske mašine. Otišli su i kadrovi, posebno mladi koji su tek učili tajne novinarskog zanata. U gradu, sedam godina nisu izlazile nijedne novine.
Godine 1952, 2. novembra, pojavio se prvi broj vašeg i našeg „Zrenjanina”…