SVEČANOST U KASARNI: Zajednički praznik Grada i Brigade

Taktičko-tehničkim zborom za srednjoškolce i svečanom akademijom Komanda za razvoj Banatske brigade obeležila je u četvrtak, 17. novembra, svoj dan.

Među zvanicama su bili čelnici Okruga, Grada, opština Srednjeg i Južnog Banata, zatim Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici različitih gradskih ustanova, saveza udruženja boraca, rezervnih vojnih starešina i vojnih penzionera.

Komandant Banatske brigade pukovnik Aleksandar Dedić podsetio je da se 17. novembra obeležava i Dan oslobođenja Grada u Prvom svetskom ratu.

– Sećamo se 1917. godine kada je herojskim podvizima slavne srpske vojske oslobođen Bečkerek. Ovim činom ispunjena je vekovna želja naših naroda sa ovih prostora da živi ujedinjenim sa svojom maticom i svojom braćom južno od Dunava. Tada je u pobedničkom nastupanju srpske vojske komanda Prve armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem donela odluku da jedinice Drugog pešadijskog puka Knjaz Mihajlo pređu Dunav i oslobode Banat. Ovde smo da se dostojno poklonimo senima i slavi boraca koji doneše slobodu našem Gradu – poručio je pukovnik Dedić.

M.M.

Foto: Jovan Njegović Drndak