SVETOSAVSKI HUMANITARNI BAL 2018: Ikona do sledećeg bala kod porodice Kovačević

Ovogodišnji humanitarni bal, u posebno dekorisanoj baroknoj sali gradske kuće ukrašenoj aranžmanima ružinih cvetova, koji tradicionalno priređuje Organizacija „Svetosavlje”, održan je  u subotu, 27. januara. Bal je uveličalo prisustvo njegovog preosveštenstva episkopa banatskog gospodina Nikanora, koji je služio slavski obred, uz sasluženje sveštenika Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin.

fotografije 076_jovan njegovic drndak

U ime kumova ovogodišnje slave Vojislava Mrkšića i njegove supruge koji, iz opravdanih razloga nisu prisustvovali balu, na svečanosti su bili njihovi sinovi Zlatko i Milan sa suprugama. Zlatko Mrkšić je ikonu Svetoga Save predao Andreju Kovačeviću, sinu Gorana Kovačevića, koji zbog bolesti nije bio na balu, a prisustvovala je njegova supruga Mirjana Kovačević.

Zlatko Mrkšić je izjavio da mu je čast predaja ikone Svetog  Save plemenitoj i uspešnoj porodici Kovačević.. Za njega, kako je rekao, svetosavlje znači ići putem Svetog Save –  putem pravoslavlja, prosvetiteljstva, tradicije i duhovnosti. Andrej Kovačević je istakao da je prijem ikone velika radost za njega i njegovu porodicu.

Gradonačelnik Čedomir Janjić, koji je na svečanost došao sa suprugom, naglasio da mu je velika privilegija da već nekoliko godina u prelepoj baroknoj sali pozdravi organizatore i goste Svetosavskog bala, kao i da on i njegovi saradnici čine sve da se u ovom gradu živi bolje. Prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac sa suprugom, kao i brojni gosti iz sveta politike, ekonomije, obrazovanja…

Predsednik Organizacije „Svetosavlje“ Dragan Vidaković uručio je ikone svetog Save direktorima škola „Žarko Zrenjanin“ – Ivani Bošnjak, „Đura Jakšić“ – Vesni Mađarov, Muzičke škole „Josif Marinković“ – Danijeli Radaković Derikrava i Đorđu Klaću, v.d. direktora Tehničke škole.

fotografije 196_jovan njegovic drndak

Predsednik Upravnog odbora „Svetosavlja“ Dragan Ranisavljević je uručio nagrade najuspešnijim učesnicima likovnog konkursa. Prvo mesto na Likovnom konkursu za učenike nižih razreda osnovnih škola, čija je ovogodišnja tema bila „Azbuka Svetosavlja“, osvojio Petar Činčurak, učenik trećeg razreda Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ Belo Blato, drugo Nenad Bogasniev, učenik trećeg razreda OŠ „Đura Jakšić“, Zrenjanin, a treće Marina Radovančev,  učenica prvog razreda OŠ „Mladost“, Tomaševac. Radove su ocenjivali profesori Dragan Hajrović i Mira Topličević.

Pobednicima literarnog konkursa za učenike viših razreda osnovnih škola, čija je tema ove godine bila „Dragi moj Sveti Savo“ (pismo), nagrade je uručio Dragan Vidaković. Najbolji rad je, prema oceni žirija, napisala Anja Živkov, učenica VI-3 razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ koja je pročitala prvonagrađeno pismo Svetom Savi. Drugo mesto je osvojio Marko Putić, učenik VI-2 razreda OŠ „Boško Vrebalov“, Melenci a treće Dunja Kovač, učenica VI-1 razreda OŠ „Milop Crnjanski“, Srpski Itebej. Radove su ocenjivali profesori Svetlana Todorović i Dragan Gvozdenović.

Učenici koji su osvojili prvo mesto nagrađeni su sa po 15.000 dinara, drugo sa po 10.000 a treće sa po 5.000.

U Slavskom obredu, kao i u programu, učestvovao Crkveni hor „Žene mironosice“, kojim diriguje Zorica Kecić. Prvi put se na Svetosavkom balu predstavio hor OŠ „Miloš Crnjanski“ iz Srpskog Itebeja, pod upravom Kamelije Ćirić, kao i Jovana Majstorović, koja je izvela „Sonatinu“. Učesnici programa su bili učenici Muzičke škole „Josif Marinković: Jelena Jerković – klavir, Dorotea Ćirić – klavir, Jovan Ćirić – truba, Danilo Ćirić – klarinet i Arnold Feher – kontrabas. Poseban aplauz je zaslužio Hor „Sveti Serafim Sarovski“.

fotografije 252_jovan njegovic drndak

 

Voditelj ovogodišnjeg bala je bio Dejan Karlečik, koji je na početku svečanosti pročitao izvod iz besede Svetom Savi akademika Matije Bećkovića a tokom večeri informisao o brojnim aktivnostima „Svetosavlja“ između dva Svetosavska bala, u korist najvrednijih učenika i studenata, kojima je namenjen i prihod sa ovogodišnjeg bala.

mr Branka Jajić

Foto: Jovan Njegović Drndak

fotografije 266_jovan njegovic drndak

fotografije 276_jovan njegovic drndak

fotografije 298_jovan njegovic drndak

fotografije 274_jovan njegovic drndak

fotografije 295_jovan njegovic drndak

fotografije 260_jovan njegovic drndak