SVETOSAVSKO SABIRANJE U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI 9. MAJ: Vođeni misijom Svetog Save

Tradicionalno, duhovno, prosvetiteljski i emocionalno, učenici, roditelji i pedagozi Osnovne i srednje škole „9. maj“ proslavili su u ponedeljak, 28. januara, školsku slavu Svetog Savu u društvu gradskih čelnika i prijatelja. Slavski obred je služio jerej Veselin Vlaški, starešina crkve „Sveti Arhangel Mihailo“ (Ruska crkva), uz sasluženje sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu.

Svetosavski program je otvorio jedinstveni inkluzivni hor Škole Himnom Svetom Savi. Potom su učenici izveli recitaciju posvećenu Svetom Savi, zatim recital „Hrišćanske vrline“ i igrokaze „Sveta zemlja“ i „Priča o Svetom Savi“. Poput pravih glumaca, učenici viših razreda Olja Simić, Stojan Felbab i Dragan Marković, ispričali su „Priču o Svetom Savi“ čiji je smisao, kako nas je učio naš prosvetitelj, da je sreća u nama i da ćemo je naći samo u sebi. Pripremila ih je Višnja Budimlija. Program su upotpunili i njihovi vršnjaci i gosti iz zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković“ – Nađa Sučević, učenica drugog razreda flaute u klasi Eleonore Šomođi i Viktor Avram, učenik drugog razreda trube u klasi Slobodana Ćirića. Priznanja su zaslužili učenici Jovana Rakić, Nikola Eremić i Dragan Radu.

Ovogodišnju svetosavsku priču u OSŠ „9. maj“ posebno su oplemenili korisnici Dnevnog centra „Naša priča“, uglavnom nekadašnji učenici ove vaspitno-obrazovne ustanove. Bili su podjednako razigrani i ubedljivi u oba kola – „Divna“ i „Banaćansko kolo“.

Kum ovogodišnje slave bio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, sa suprugom Andrijanom, koji je kumstvo za sledeću godinu predao pomoćniku gradonačelnika Draganu Ćapinu i njegovoj supruzi Gordani. Zamenik gradonačelnika istakao je da mu je čast da kumuje OSŠ „9. maj“.

Čestitam slavu svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Zrenjanina. Zahvaljujem se na sjajnom programu. U Osnovnoj i srednjoj školi „9. maj“ počeli smo izgradnju novog objekta, a očekujemo i rekonstrukciju dela već postojećeg objekta koji je u dosta lošem stanju. Iz budžeta izdvajamo značajna sredstva kako bismo učenicima olakšali nastavu – kazao je Santovac.

Biranim rečima obratila se učenicima i pedagozima, roditeljima i gostima, direktorka Osnovne i srednje škole „9. maj“ Snežana Vukić, čestitajući slavu i poželevši dobrodošlicu.

Sveti Sava je prema sebi celog života bio strog, a drugima blag. Pun ljubavi, sve što je imao, dao je drugima. Mogao je mnogima da vlada, ali odlučio je da služi svima. Sveti Sava je imao svoj put kojim i danas idemo. Naša misija nije laka, edukujemo učenike kako bismo ih što više uključili u društvo i pripremili za samostalan život. Koristimo ovaj praznik da pohvalimo i nagradimo učenike naše škole.

Obeležavanju školske slave Svetog Save u OSŠ „9. maj“ prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac i pomoćnici Dragan Ćapin, Simo Salapura i Duško Radišić, predsednik i sekretar Skupštine Grada Oliver Mitrović i Milan Mrkšić, načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški-Vlačić, do nedavno direktorka ove škole.

Branka Jajić

Foto: Jovan Njegović Drndak