Szent Cirill és Metód Nemyetköyi Püspöki Konferencia

Plenáris ülést tartottak Nagybecskereken

Dr. Német László SVD nagybecskereki püspök elnökletével Nagybecskereken tartották a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia XXXVIII. plenáris ülését május 31-e és június 1-je között. Az ülésen jelen volt msgr. Luciano Suriani Szerbia apostoli nunciusa és msgr. Luigi Pezzuto Montenegró apostoli nunciusa, valamint ft. Mirko Štefković a konferencia főtitkára.
A kétnapos tanácskozásról Dr. Német László SVD püspök és Ft. Mirko Štfković számoltak be a sajtó képviselőinek.
Német püspök úr ismertette, hogy a püspöki konferencia tagjai ülésükön megvitatták az egyházi élet kihívásait a pandémia idején. A katolikus egyház mindent megtett annak érdekében, hogy megóvja a templomba járók egészségét. Minden templomban kötelező továbbra is a maszkviselet és a távolságtartás, a bejáratoknál pedig a kézfertőtlenítés.
Ferenc pápa idén március és jövő év márciusa közötti időre meghirdette a Család évét. A katolikus egyház ily módon is segíteni szeretné a családokat, hogy minél jobban megértsék és kövessék annak tanítását. A püspökségek területén különböző rendezvényeket fognak szervezni a Család éve kapcsán.
A püspökök nagybecskereki ülésükön elfogadták a kiskorúak védelmével foglalkozó szabályzat változtatásait a szerbiai katolikus egyházban, amelybe beépítik a Szentszék által javasolt módosításokat. Miután a Szentszék elfogadja a módosított szabályzatot, a teljes anyagot az egyházmegyék honlapjain teszik közzé. Ily módon a helyi egyház bekapcsolódik a kiskorúak és kiszolgáltatottak védelmébe a társadalomban.
A főpásztorok a katolikus egyház szociális működésével kapcsolatban megvitatták a szerbiai nemzeti Caritas és a püspökségi Caritasok munkáját. Szerbiában a katolikus egyház kisebbségben van, de karitatív tevékenységét tekintve nagyon erős. A szeretetszolgálat és szegénység enyhítése érdekében végzett munkájuk mellett, igyekeznek minél több projektumban részt venni a munkahelyteremtésben és a mentális egészség területén is. A koronavírus-járvány idején a Caritas belgrádi užicei és šabaci kórházaknak 150 000 Euró értékű adományt nyújtott át.
Az iskolai hitoktatással kapcsolatban kiemelték, hogy továbbra is komoly nehézségek és hiányosságok vannak, többek között a hitoktatók munkaviszonyának rendezésére, valamint a katolikus hitoktatásban részesülők számának növelésére is megoldást keresnek az illetékes minisztériummal egyeztetve-Összegezte a tanácskozás eredményeit Dr. Német László a püspöki konferencia elnöke.
Ft. Mirko Štefković a püspöki konferencia titkára az egyházi vagyonvisszaszármaztatás nehézségeiről szólt.
– A püspökök a megfelelő állami szervekhez fordultak, hogy meggyorsítsák az egyházi vagyon restitúcióját, jóvátéve a történelmi igazságtalanságot, ily módon is segítve a katolikus egyház szociális tevékenységét-mutatott rá Mirko Štefković.
Tekintettel arra, hogy idén lejárt a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke, alelnöke és főtitkára mandátuma, a Nagybecskereken összegyűlt püspökök új vezetőséget választottak. Az elnököt, msgr. Dr. Német László SVD nagybecskereki püspököt, újabb öt évre megerősítették hivatalában; az alelnök msgr. Rrok Gjonlleshaj bári érsek lett; míg a főtitkárt teendőkkel msgr. Pastyik Róbertet bízták meg. Ft. Mirko Štefković a püspöki konferencija szóvivője lesz a következő időszakban.