Zsinati napok voltak a hétvégén a Székesegyházban

Befejeződött az első egyházmegyei zsinat

A nagybecskereki székesegyházban vasárnap hálaadó szentmisével, melyet Dr. Német László SVD megyéspüspök celebrált, zárult az első egyházmegyei zsinat. A szentmisén jelen volt Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Mons Luciano Suriani nuncius, a Szent Ciril és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia, a Magyar Püspöki konferencia tagjai, valamint a szomszédos egyházmegyék püspökei. A szentmise keretében átadták Német László püspök úrnak a háromnapos Zsinati Napokon elfogadott záródokumentumot, amely útmutatóul szolgál majd az egyház és a hívek közös útján.
A záró szentmisét megelőzően három napig zsinati napokat tartottak a székesegyházban, erről Dr. Német László SVD megyéspüspök és Prof. Dr. Csiszár Klára pasztorálteológus, a zsinat teológiai tanácsadója beszéltek.
Csiszár Klára kiemelte, hogy a zsinati folyamat a Nagybecskereki Egyházmegyében 2017 óta tart.
-Ennek érkeztünk most a végéhez. A zsinaton a jövő tervezése történik, egy közös útkeresés, ahol papok és világi Krisztus-hívők közössen keresik a helyi egyház jövőjének útját. Azon vannak, hogy meghatározzák, hogy mi az ami fontos a jelenben, és tőkeként felhasználható a jövőben. A zsinat üzenete az, hogy úgy dolgozni együtt Krisztus szeretetében hogy az mindig nyitva maradjon a világ felé, az ember felé. Minden ami az egyházban történik szeretet jegyében történjen, és az átjárhasa az egész Bánátot, és mindanyiunkat elérjen a Krisztusi öröm. Ezt jelképezi a Nagybecskereki Egyházmegye Zsinatának a lógója, a nyitott szív is.


A zsinati folyamatokat egy nyüzsgő hangyabolyhoz lehetne hasonlítani, amelyben egy gyümölcsöző jövő érdekében tevékenykednek a tagok.
A Nagybecskereki Egyházmegye a zsinati folyamat tekintetében úttörőnek, szinte gondolatolvasónak számít, tekintettel, hogy Ferenc pápa a nemrégiben hívta fel a figyelmet a helyi zsinatokra, s azok megtartását írta elő a helyi egyházak számára.
Dr. Német László megyépüspök rámutatott, hogy hogy több mint 500 zsinati találkozót tartottak egész Bánát területén, s tíz témakörben – evangelizáció, gyermek és ifjúság, világiak, sajátságos csoportok, papok és szerzetesek, ökumene, anyanyelvi pasztoráció, egyházi sajtó és média, anyagi javak és struktúrák – fogalmazhatták meg gondolataikat az emberek.
A Zsinati Napok alkalmából pénteken a nagybecskereki székesegyházba érkezett Budapestről a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keresztje, amely vasárnapig volt itt a templomunkban.
Szombaton egy fényjáték és hangversenyt rendeztek a templom tornyáról, ahol a nagybecskereki fúvósok és Ana Aleksić Šajrer léptek fel.